Проєкт рішення Саміту миру переглянули на користь України — ЗМІ

Проєкт спільного комюніке, яке мають ухвалити учасники Саміту миру, переглянули після критики в Україні та партнерів Києва. Про це пише Європейська правда, яка ознайомилася з документом.

Проєкт рішення як і раніше присвячений лише трьом пунктам «формули миру» президента Володимира Зеленського: ядерній і продовольчій безпеці та звільненню усіх полонених. Водночас у ньому виправили кілька важливих формулювань.

У попередній версії згадувалася лише «триваюча війна» без уточнень, хто її розв'язав, а тепер ці слова замінили на «агресію російської федерації проти України».

Також у проєкті прописали, що основою сталого миру може бути лише «таке рішення, що буде засноване на принципі поваги до територіальної цілісності і суверенітету усіх держав» та безумовного виконання Статуту ООН.

Раніше йшлося, що учасники саміту ґрунтуються на українській формулі миру та інших мирних пропозиціях без особливої ролі будь-якої з них. У новому формулюванні вже звучить, що до уваги братимуть лише ті мирні пропозиції, які відповідають міжнародному праву та Статуту ООН — тобто передбачають відновлення територіальної цілісності України.

Повністю переписали фрагмент документ про можливе залучення росії до наступних переговорів у разі здійснення «заходів зі зміцнення довіри» лише за трьома невоєнними тематиками саміту. Тепер згадку про рф повністю пробрали, а замість «заходів зміцнення довіри» йдеться про необхідність «конкретних дій». Також видалили слова про «другий мирний саміт», які натякали на наміри запросити росію до участі у ньому.

Крім того, суттєво посилили формулювання, які стосуються необхідності забезпечення «продовольчої безпеки». В оновленому проєкті прописано, що «напади на торговельні судна в портах і на всьому шляху прямування, а також на цивільні порти і цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними», причому це стосується не лише зерновозів, а будь-яких цивільних суден.

Водночас у питанні ядерної безпеки документ як і раніше не містить вимог щодо виводу російських військ із ЗАЕС.

Журналісти наголошують, що цей проєкт ще не є фінальним і найближчими днями у ньому ще можливі зміни. Проте, імовірно, вони не будуть значними.

При цьому перегляд проєкт комуніке може призвести зменшення кількості учасників саміту. Так, Радіо свобода з посиланням на європейських дипломатів повідомило, що число країн і організацій, що підтвердили свою участь у Саміті миру в Швейцарії, знизилося з 93 до 78.

За даними Європейської правди, близько 15 держав «поставили на паузу» свою участь. Також «десятки» просигналізували про зниження з президентського чи прем’єрського рівня представництва до рівня міністрів чи навіть заступників.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Без росії і Китаю: як проходитиме Саміт миру та чого від нього очікувати