Профільний єврокомісар пропонує продовжити заборону на експорт агропродукції з України до п'яти країн ЄС

Комісар ЄС із питань сільського господарства Януш Войцеховський підтримав продовження тимчасової заборони на експорт української агропродукції до кінця 2023 року до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини.

Про це повідомляє EUobserver.

Дія чинної заборони закінчується 15 вересня. Відповідно до неї до п'ятьох країн не можна імпортувати агропродукцію з України, але можна її перевозити транзитом.

Виступаючи перед групою євродепутатів з парламентського комітету з питань сільського господарства, Войцеховський сказав, що ЄС має розглянути можливість субсидування вартості транзиту українського зерна до морських портів, наприклад, у країнах Балтії. Цю пропозицію, за його словами, підтримують як пʼять країн ЄС, так і Україна.

«Це не пропозиція комісії, але я сподіваюся, що так і буде», — також сказав він, зазначивши, що відновлення дозволу на український експорт спровокує «величезну кризу» в пʼяти країнах-членах, які сусідять з Україною.

Єврокомісія у відповідь на запит підтвердила, що наразі такої пропозиції немає.

Виконавчий орган ЄС заявив, що наразі працює над збільшенням пропускної спроможності так званих «шляхів солідарності» та усуненням вузьких місць, які виникли в п’яти країнах через різке зростання експорту зерна з України.

Якщо до 15 вересня не знайдуть рішення цьому питанню, то існує ймовірність, що такі країни, як Польща, можуть продовжити заборону в односторонньому порядку — як сталося в квітні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Польща з 15 вересня продовжить заборону на імпорт українського зерна — міністр