Прокуратура Франції хоче ув’язнити експрезидента Саркозі на два роки
Getty Images

Національна фінансова прокуратура просить суд призначити експрезиденту Франції Ніколя Саркозі покарання у вигляді чотирьох років в'язниці, два з яких — умовно. Колишнього очільника держави знивучають в корупції, хабарах і тиску в спробі отримати секретну судову інформацію

Про це повідомляє BFMTV.

«Як і у всіх людей в нашій країні, у колишнього очільника держави є права, які слід поважати, але він також (...) повинен сам поважати закон, тому що це і є «верховенство закону», — наголосив очільник прокуратури Жан-Франсуа Бонер.

У числі обвинувачених у цій справі також проходять адвокат Саркозі Тьєррі Ерзог і ексвисокопосадовець Касаційного суду Жильбер Азібер. Прокуратура прросить призначити для кожного з них аналогічне за терміном покарання.

Передісторія

Саркозі звинувачують у тому, що 2014 року він через свого адвоката намагався підкупити помічника генпрокурора в Касаційному суді Жильбера Азібера. Експрезидент обіцяв йому високу посаду в Монако. Колишній французький лідер намагався дізнатися інформацію про можливе незаконне фінансування його передвиборної кампанії 2007 року.

У справі фігурувала й спадкоємиця компанії L'Oreal та мільярдерка Ліліан Бетанкур. У 2013 суд виправдав Саркозі за звинуваченням у використанні грошей мільярдерки, хворої на старече недоумство.

У Франції почнеться суд над Саркозі за підозрою у корупції. Це вже четверта справа щодо нього