Прокуратура Москви перевіряє організацію Навального на екстремізм

Прокуратура Москви перевіряє Фонд боротьби з корупцією на екстремізм. Про це в ефірі Youtube-каналу «Навальний Live» повідомив директор фонду Іван Жданов.

«Зрозуміла історія, що щось готують. Чергову якусь таку підлість. Звинуватити нас в екстремістській діяльності, що чи що, (хочуть — Прим. ред.)» — сказав активіст.

В ефірі він показав копію рішення про проведення перевірки. Дата на ньому — 26 березня, воно підписане першим заступником прокурора Москви. У документі сказано, що підставою для перевірки стала «інформація про порушення». «Предмет перевірки: виконання законодавства про некомерційні організації та протидію екстремістської діяльності», — написав прокурор.

Під час перевірки прокуратура зажадала від ФБК надати відомості про структуру та членів організації, інформацію про доходи й витрати і «список отриманого цільового фінансування з розбивкою по роках».

У серпні 2019 року Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про відмивання грошей у Фонді боротьби з корупцією. У жовтні 2019 го міністерство юстиції РФ внесло фонд до реєстру «іноземних агентів».

У липні 2020 року засновник фонду Олексій Навальний оголосив про закриття ФБК і створення нової юридичної особи — «Фонд захисту прав». Причиною став програний позов до компанії «Московський школяр», за яким Навальний, ФБК і співробітниця фонду Любов Соболь повинні були заплатити 88 млн рублів. Пізніше бізнесмен Євген Пригожин отримав право вимагати з Навального, Соболь і Фонду і ФБК ці гроші, які вони за рішенням суду повинні були заплатити комбінату харчування «Московський школяр».

Російський опозиціонер Навальний у в'язниці оголосив голодування