Прокуратура розповіла, як київські чиновники «кришують» торгівлю в підземних переходах. Кличко заявив про тиск

Київська міська прокуратура заявила про викриття злочинної схеми, за якою колишні й чинні чиновники столичної адміністрації отримували прибутки від «кришування» нелегальної торгівлі у підземних переходах.

В прокуратурі повідомили, що учасники злочинної групи спільно зі службовими особами КМДА організували систематичне вимагання та отримання коштів з суб’єктів господарювання за незаконну оренду торгових точок у підземних переходах на території центральних районів Києва — Шевченківського, Солом’янського, Печерського та Голосіївського.

Виявлені під час обшуків гроші / Київська міська прокуратура

Згідно з матеріалами слідства, учасники злочинного угрупування щомісяця отримували від 5 до 7 млн грн. До їх складу входили чинні та колишні депутати Київської міської ради, а також колишній народний депутат.

За даними ЗМІ, йдеться про Артура Палатного — екснардепа, голову виконавчого комітету партії «Удар» Віталія Кличка. В середу у Палатного провели обшуки.

Слідство встановила, що з 2012 року КМДА передала у користування «інвесторам» 228 підземних пішохідних переходів на умовах, що приватні фірми самі здійснюватимуть ремонти і прибирання та боротимуться із стихійною торгівлею. При цьому інвесторам надали право безконтрольно встановлювати в підземних пішохідних переходах торгові точки у будь-якій кількості, без обмежень.

У 2016 році Верховний Суд України визнав незаконними майже всі вказані інвестиційні договори як такі, що є уявними та спрямованими на приховування угод по оренді об'єктів комунального майна.

Попри це, з 2016 року по цей час учасниками злочинної групи вчиняються дії, спрямовані на незаконне вимагання та отримання грошових коштів від суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють роздрібну торгівлю у підземних пішохідних переходах, говорять у прокуратурі.

Кличко: це якісь нальоти!

Міський голова Віталій Кличко відреагував заявою, що події останніх днів це тиск та придушення місцевого самоврядування.

«Протягом останніх двох днів правоохоронці та податківці буквально кошмарять столичну владу. Такого не було в Україні навіть в махрові часи Януковича! Вриваються на комунальні підприємства, додому до їх керівників. Це якісь нальоти!», — заявив Кличко.

За його словами, те, що відбувається, — це тиск на столичну владу, на нього особисто, та придушення місцевого самоврядування.

Віталій Кличко вважає, що Банкова хоче змінити владу в місті і поставити замість нього «засланого козачка».

«У таких випадках звертаються до гаранта Конституції щодо забезпечення дотримання законності. Але тут зрозуміло, що такі дії схвалені на найвищому рівні», — обурюється Кличко.

Тим, хто хоче мене, так би мовити, «потренувати», скажу: я тренувався ще, коли ви в школу ходили. Тому перебуваю у відмінній формі!

Мер Києва вважає, що такі дії щодо міської влади не залишаться без уваги «міжнародних партнерів», і «цей серіальчик» не покращить імідж України.

Генплан Києва готовий, КМДА його презентує у 2021 році — Кличко