Пропагандист Кисельов у відповідь на відео про «палац Путіна» показав сюжет про «віллу Навального»
Getty Images

Російський пропагандист Дмитро Кисельов у «Вістях тижня» на телеканалі «Россия 24» показав відповідь на фільм про палац Путіна — сюжет про німецьку віллу Навального.

Згідно з сюжетом, Навальний знімав двоповерхову віллу площею більше 300 кв м у найпрестижнішому районі Фрайбурга.

Журналістка каналу «Россия 24» розповіла, що в будинку є простора вітальня, два дивани, телевізор, «розкішні спальні з терасою, кухня з кавоваркою, набором голландського чаю і подарунковою пляшкою місцевого вина».

Журналістка також акцентувала увагу на тому, що «жодна вілла не може обійтися без своєї кімнати бруду» і показала підсобне приміщення з пилососом. Також в сюжеті показали туалет, акцентувавши увагу на тому, що біля унітазу є йоржик, який «блищить».

Журналістка зайшла в кімнату з джакузі і поплавала у басейні.

Коли вона згадувала Навального, вона постійно називала його «пацієнт».

За даними «Россия 24», доба на цій віллі обходяться в «530 плюс застава».

У сюжеті підрахували, що Навальний жив на цій віллі майже два місяці до самого від'їзду до Москви і підсумовують, що «тільки на житло у Фрайбурзі він витратив більше 30 тис».

Журналістка також підрахувала, що, «враховуючи зйомки фільму про «палац Путіна», цінник піднімається до 1 млн».

У сюжеті заявили, що Навальний «офіційно безробітний блогер», тому незрозуміло, на «на чиї ж гроші» він зняв віллу і фільм про «палац Путіна».

У сюжеті «России 1» розповідають, що зйомки фільму проходили на кіностудії Black Forest Studio у місті Кірхцартен недалеко від Фрайбурга. Навальний нібито знімав студію на два тижні та найняв команду з 20 людей. Формальним замовником фільму нібито була підставна компанія з Лос-Анджелеса, як кажуть на «Россия 1».

Загалом сюжету про Навального пропагандист Кисельов присвятив майже 50 хвилин ефіру.

Раніше, 24 січня, той самий Кисельов у «Вістях тижня» присвятив понад 40 хвилин «палацу Путіна» і заявив, що президенту РФ ніколи курити кальян і що туалетними йоржиками він не захоплюється.

У розслідуванні Фонду боротьби з корупцією про «палац Путіна» повідомлялося, що для санвузлів президента РФ закупили йоржики для унітаза вартістю 700 євро і тримачі для туалетного паперу на суму 1 038. Після цього багато людей виходили на мітинги 23 січня з йоржиками.

Передісторія

19 січня, на наступний день після затримання і арешту Навального в Росії, його «Фонд боротьби з корупцією» опублікував розслідування про «палац Путіна» під Геленджиком і про його жінок.

За даними ФБК, палац будували й утримують держкомпанії «Роснефть» і «Транснефть», очолювані друзями Путіна.

Офіційна площа палацу — 17 691 м.кв, а площа ділянки під палацовим комплексом — 68 га. Але насправді територія нібито у 100 разів більша, а до неї ще прилягає 7000 га ФСБ. У вересні 2020 року комплекс передали в оренду до 2068 року.

Сам Путін стверджував, що цей палац йому ніколи не належав.

Блокування відео Навального

Ресурс Youtube на півдня 8 лютого заблокував ролик із записом розмови російського опозиціонера Олексія Навального зі співробітником ФСБ Костянтином Кудрявцевим. Першим це помітив телеканал «Дождь».

Замість ролика був напис про те, що відео заблоковано через порушення авторських прав конгломерату ViacomCBS.

Запис розмови Навального з Кудрявцевым лишалася доступною на Youtube-каналі «Навальный Live» і на Youtube-каналі видання The Insider.

Близько 15:00 за київським часом відео знову стало доступним на Youtube-каналі Навального.

Опозиціонер опублікував цей сюжет, у якому спілкується з нібито одним із співробітників ФСБ, які стежили за ним і брали участь в замаху на нього, в кінці грудня 2020 року. Працівник ФСБ Костянтин Кудрявцев практично підтверджує, що політика намагалися вбити.

Боррель після візиту до Москви публічно розкритикував Кремль за арешт Навального