Протасевич в «інтерв’ю» провладному білоруському каналу «зізнався» у приписуваних йому злочинах і повазі до Лукашенка

Роман Протасевич, колишній головний редактор опозиційного білоруського Telegram-каналу «Nexta» в «інтерв’ю» провладному білоруському телеканалу ОНТ заявив, що визнає провину за статтею про організацію масових заворушень і поважає самопроголошеного президента Лукашенка.

Про це йдеться в «інтерв’ю», фрагменти якого ОНТ опублікував у Telegram ввечері, 3 червня.

На початку розмови білоруський опозиціонер заявив, що нібито добровільно погодився на інтерв'ю. Тим часом він досі перебуває під арештом у Білорусі після затримання 23 травня.

Серед іншого, Протасевич «зізнався», що визнав провину за статтею 342 Кримінального кодексу Білорусі.

«Я це відкрито визнаю, що я був одним із тих людей, які оприлюднили заклики вийти на вулицю дев’ятого числа (9 серпня 2020 року — день виборів президента Білорусі — Прим. ред.)… І далі я визнавав, що заклики, які публікував зокрема і я, вони стали наслідком того, що на вулиці, власне, почався безконтрольний безлад», — сказав Протасевич.

Про ставлення до Лукашенка

Білоруського опозиціонера також спитали про ставлення до самопроголошеного президента Лукашенка:

«Коли я став усе більше й більше втягуватися саме не в журналістську роботу, а в політичну… то більше я став розуміти, що багато речей, за які критикували Олександра Григоровича, насправді це просто спроба тиску. І що в багатьох моментах він вчиняв, перепрошую за такий вислів, як людина зі сталевими яйцями».

Про білоруську опозицію

Крім того, «зізнання» Протасевича стосувалися й білоруської опозиції на чолі зі Світланою Тихановською. Він заявив, що діяльність опозиції фінансують литовські платники податків і «приватні спонсори», а ініціативі «Білоруський дім» у Варшаві польський уряд напряму виділив 50 млн злотих.

Опозиціонер також назвав нібито мету санкцій проти Білорусі — щоб її економіка «зазнала краху якнайшвидше. Якщо [це станеться], люди вийдуть на вулиці для того, щоб... це будуть голодні бунти. І це, власне, і є однією з цілей економічних санкцій».

Ще Протасевич критикував Степана Путила, який разом із ним заснував Telegram-канал NEXTA (казав, що він нібито став відомим за рахунок інших людей). Також чоловік говорив, що його нібито намагалися відсторонити від різноманітних проєктів, які засновувала білоруська опозиція.

Про своє затримання в Мінську

Стосовно захоплення Протасевича 23 травня на борту Ryanair, він «заявив» в інтерв’ю ОНТ, що за цим може стояти член штабу Тихановської Даніїл Богданович — із ним у Протасевича начебто був конфлікт.

Про Донбас

Прокоментував Протасевич і свою присутність на Донбасі. Цю поїздку він назвав найбільшою помилкою в житті, а «порушення кримінальної справи» в «ЛНР» через неї — «логічним». Протасевич також сказав, що сподівається: Лукашенко не видасть його бойовикам на Донбасі.

Білоруський режим заявляв про нібито участь Протасевича в бойових діях на Донбасі у складі полку «Азов», тоді як його засновник Андрій Білецький говорив, що білоруський опозиціонер там був як журналіст.

Наприкінці «інтерв'ю» Протасевич розплакався і заявив, що «більше ніколи не хоче лізти в політику» і бажає «звичайного спокійного життя».

Користувачі соцмереж відзначають, що на зап’ястях хлопця помітні сліди від наручників. А батьки Протасевича зазначили, що його змусили все це говорити.

Chas News повідомляв, що Романа Протасевича, білоруського опозиціонера та співзасновника Telegram-каналів затримали у Мінську 23 травня. Він перебував на літаку Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса.

Під час прольоту над територією Білорусі диспетчери повідомили про ймовірне мінування борту. Літак у супроводі винищувача сів в аеропорту білоруської столиці. Там під час повторного огляду пасажирів затримали Протасевича, а також його дівчину, громадянку Росії Софію Сапегу. Її заарештували на два місяці за звинуваченнями у кримінальних правопорушеннях.