Протести у Башкирії: після вироку суду активісту розпочалися сутички демонстрантів з ОМОН (відео)
Скріншот

У середу, 17 січня, близько 10 тис. людей у російській Башкирії вийшли на акцію протеступроти свавілля влади, яка засудила місцевого активіста Фаїля Алсинова, звинувативши його в екстремізмі. Протестувальники кидали в омонівців сніг і шапки, поліцейські застосували кийки і сльозогінний газ.

Про це повідомляє «Медуза».

На протестах також вимагають відставки глави регіону. Зазначається, що влада відключила інтернет і перекрила всі під'їзди до будівлі суду, де виносили вирок активісту Фаїлю Алсинову.

Повідомляється, що перед оголошенням вироку поліцейські перекрили дорогу у Баймаку і не пропускали автомобілі. Очевидці стверджували, що у місті глушать інтернет. Протестувальники скандували «Свободу!», а також вимагали, щоб глава Башкортостану Радій Хабіров пішов у відставку.

Після оголошення вироку біля будівлі суду почалися затримання. Перших демонстрантів затримали після того, як протестувальникам вдалося відтіснити на кілька метрів бійців ОМОНу зі щитами, які стояли біля будівлі суду. Кількох затриманих повалили на землю.

За різними оцінками, затримано від п'яти до кількох десятків протестувальників. Sota пише, що щонайменше двоє учасників мітингу постраждали: в однієї людини розбите обличчя, в іншої травмована нога. Одному активісту — Салавату Ідельбаєву — вручили повістку до військкомату. Після цього, як зазначається, його відвезли у ФСБ. У МВС Башкортостану поки це не коментували.

Справа Фаїля Алчинова: що відомо

17 січня Баймакський районний суд Башкирії ухвалив вирок місцевому жителю Фаїлю Алчинову у справі про «порушення ненависті або ворожнечі». Йому призначено покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі у колонії загального режиму. Справарозглядалося у закритому режимі.

Зазначається, що у квітні 2023 року Алчинов виступив на сході громадян у селі Ішмурзіно Баймакського району «з промовою негативного змісту» стосовно осіб низки національностей. Активіст також закликав до зупинення розробки золотоносного родовища.

Крім того, судом винесено приватні ухвали на адресу голови адміністрації Баймацького району за відсутність профілактичної роботи у протидії екстремістській діяльності, а також на адресу начальника ОМВС Росії у Баймацькому районі — для вжиття належних заходів реагування та проведення профілактичної роботи з населенням.

Напередодні, 16 січня, Росфінмоніторинг вніс Алчинова до переліку організацій та фізичних осіб, щодо яких є відомості про їхню причетність до екстремістської діяльності або тероризму.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.