Протести в Ірані: влада ліквідувала поліцію моралі та перегляне закон про хіджаб

Генеральний прокурор Ірану Мохаммад Джафар Монтазері заявив, що в країні ліквідували поліцію моралі та переглянуть закон про обовʼязкове носіння хіджабу для жінок.

Про це пише DW з посиланням на іранські ЗМІ.

За словами генпрокурора, парламент і судові органи Ірану вже працюють над переглядом закону про обов'язкове носіння хіджабу. Про результати розгляду цього питання мають повідомити протягом одно-двох тижнів.

Він також підтвердив ліквідацію поліції моралі, чутки про розпуск якої ходили кілька місяців. При цьому невідомо чи буде створено їй на заміну новий орган. Водночас Монтазері заявив, що судова влада продовжить нагляд за дотриманням норм моралі в країні.

Раніше президент Ірану Ібрахім Раїсі заявив, що республіканські та ісламські засади країни закріплені в Конституції, проте є «гнучкі» способи реалізації.

Хіджаб став обовʼязковим елементом дрес-коду для жінок Ірану у 1983 році, через чотири роки після Ісламської революції. У липні 2022 року в країні прийняли більш суворий закон проти жінок, які на думку влади, неправильно носять хіджаб. Їх зобов'язали носити хустку, яка закриває волосся, шию та плечі. Порушниць цих правил почала затримувати поліція моралі.

16 вересня 2022 року в Ірані почалися масові протести, повʼязані із смертю у в'язниці 22-річної Махси Аміні, яку затримала поліція моралі за порушення закону про носіння хіджабу.

Протести тривають і досі. Правозахисники стверджують, що протягом останніх двох з половиною місяців загинули 469 протестуючих, ще близько 18 тисяч — затримали силовики.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Чому смерть 22-річної дівчини спричинила масштабні протести в Ірані