Протестний атом. Литва залишить Білорусь без резервної електроенергії

З 2021 року Литва не постачатиме Білорусі резерв елктроенергії, передбачений за угодою з країнами енергокільця БРЕЛЛ (Білорусь-Росія-Естонія-Литва-Латвія). Таке рішення балтійська країна прийняла після завершенням будівництва Білоруської АЕС.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна посилаючись на коментар міністра енергетики Литви Жигімантаса Вайчюнаса.

«Ми вже раніше попереджали Білорусь офіційно. Також юридично ми повинні це зробити до кінця вересня, Litgrid (литовський електромережний оператор, — ред.) це ще зробить», — зазначив Вайчюнас.

Міністр наголошує, що він ще не отримав офіційну інформацію щодо енергетичного пуску БілАЕС, який має відбутися 7 листопада.

Нагадуємо, Литва відмовилася обмінюватися аварійними резервами з країнами енергокільця БРЕЛЛ напередодні швидкого запуску Білоруської АЕС. Директор департаменту системного управління Litgrid Гедрюс Радвіла повідомив, що Литва розіслала операторам країн БРЕЛЛ повідомлення про вихід з договору про аварійний резерв.

Після запуску БілАЕС це дає право не надавати послуги з надання резервів Білорусі, проте одночасно і Литва позбавляється допомоги резервами від країн енергокільця. Litgrid повідомляла, що знайшла спосіб забезпечити Литву іншим способом — через Швецію і Польщу.

Раніше міністр енергетики України Ольга Буславець заявила, що Україна не буде імпортувати електроенергію з Білорусі.