Протистояння в Арктиці. США і Канада протидіятимуть військовій присутності РФ та Китаю на півночі
Air & Space Magazine

США і Канада планують модернізувати мережу оборонних супутників і радарів в Арктиці, аби протидіяти зростаючій військовій присутності Росії та Китаю на півночі. Про це пише Wall Street Journal.

Президент США Джо Байден зустрівся із канадським прем’єр-міністром Джастіном Трюдо і попросив збільшити витрати Канади на оборону. Це передбачає модернізацію Північноамериканського командування аерокосмічної оборони, широко відоме під назвою NORAD.

NORAD був центральною частиною стратегії стримування холодної війни США та Канади проти колишнього Радянського Союзу. Її центр — у Колорадо-Спрінгс, штат Колорадо. Система спостереження складається із супутників, наземних радіолокаційних станцій та баз ВПС, розташованих переважно на Алясці та в канадській Арктиці. Її розробили в часи «холодної війни», щоб повідомляти військовим союзникам про будь-який майбутній напад з півночі.

Система, яка колись була найсучаснішою, нині застаріла. Нові ракети, розгорнуті Росією та Китаєм, можуть рухатись із швидкістю, що перевищує п’ятикратну швидкість звуку, й летіти набагато далі, ніж їхні попередники. Вони мають перевагу над існуючою мережею спостереження, сказав Майкл Доусон, який працював канадським політичним радником командування NORAD з 2010 по 2014 рік.

Крім того, тане полярна крижана шапка. Зміна клімату лишає колись непрохідний Північний Льодовитий океан вільним від льоду на довші періоди часу. Це створює нові уразливі ситуації для США та Канади, стверджують нинішні та колишні військові чиновники.

США пообіцяли протистояти агресії Росії разом з Україною