Протягом 2020 року Україна заплатила зовнішнім кредиторам більше $5,5 млрд — НБУ
Pixabay

Протягом січня — вересня 2020 року Україна сплатила зовнішнім кредиторам більше $5,5 млрд.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Урядом було сплачено більше $5.5 млрд, із них $3,1 млрд — у третьому кварталі. Успішному проходженню пікових виплат 2020 року сприяла співпраця з міжнародними фінансовими організаціями, завдяки чому Україна протягом січня — вересня отримала близько $3 млрд офіційного фінансування», — йдеться у повідомленні.

У НБУ кажуть, що міжнародні резерви у кінці червня сягнули найвищого за останні вісім років рівня. Хоча вони й знизилися після значного обсягу планових погашень протягом третього кварталу. У НБУ наголошують, що зовнішня позиція України — стійка.

У 2021 році Україна виплатить понад $5 млрд, говорять у банку. Водночас у НБУ запевняють, що подальша співпраця з міжнародними партнерами забезпечить нижчу вартість нових залучень, стабільний доступ на світові фінансові ринки навіть в умовах несхильності інвесторів до ризику. Це знизить потенційні ризики для макрофінансової стабільності, підкреслюють у НБУ.

1 жовтня міжнародні резерви України становили $26,5 млрд. У вересні вони зменшилися на $2,5 млрд (8,7%) через виплату боргів зовнішнім кредиторам.

Chas News повідомляв, що Білорусь отримала перші $500 млн кредиту від Євразійського банку розвитку.

МВФ. Транш. Новий прогноз. Експерти кажуть, на кредит можна розраховувати вже цього року