Протягом січня-квітня «Газпром» знизив транзит газу через Україну на 35%

Російський «Газпром» скоротив транзит газу українською газотранспортною системою на 35,7% протягом чотирьох перших місяців 2022 року.

Про це в інтерв’ю «Украінформу» розповів Сергій Макогон, голова Оператора газотранспортної системи України.

За його словами, у січні-квітні 2022 року транзит газу знизився з 14 млрд кубометрів до приблизно 9 млрд кубометрів, порівняно з аналогічними місяцями 2021 року. Водночас транзитні потужності ГТС України не зменшувались.

«У січні та 1-23 лютого Газпром не використовував значну частину заброньованих потужностей. Але наступного ж дня після вторгнення російський монополіст збільшив заявки на транзит до законтрактованого максимуму (близько 109 млн кубометрів на добу) і фактично в повному обсязі використовував заброньовані потужності до кінця березня 2022 року. Із квітня «Газпром» знову не використовував значну частину заброньованих потужностей», — сказав Макогон.

Він зазначив, російська компанія суттєво скоротила транзит до 45-55 млн кубометрів на добу з 11 травня — після того, як російська компанія зупинила транспортування газу через точку з'єднання «Сохранівка» на тлі попередження про несанкціоновані відбори газу окупантами.  

Як альтернативу запропонували перевести транзит на точку «Суджа», «Газпром» проігнорував цю пропозицію.

«Комерційною стороною контракту з Газпромом є НАК «Нафтогаз». Оператор ГТС України виконує тільки технічну частину угоди.  Із заяв наших колег відомо, що «Газпром» не сплатив кошти за транзит у червні в повному обсязі. Це порушення з боку «Газпрому» умови принципу транзитної угоди «качай або плати». Сьогодні Газпром очевидно сплачує менше, ніж повинен за контрактом, без жодних на те юридичних підстав», — додав Макогон.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.