Провайдери заблокували канали Медведчука і Козака, вони транслюють лише на Youtube

Інтернет-провайдери та онлайн-сервіси один за одним припинили трансляцію каналів «112 Україна», NewsOne, ZIK та інших, які згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони від 2 лютого мають бути негайно заблоковані на п’ять років.

Одразу після публікації указу президента України про запровадження санкцій щодо трьох інформаційних каналів доступ до них провайдери обмежили.

Наразі мовлення каналів ZIK, NewsOne, «112 Україна» через супутниковий ретранслятор та в пакеті кабельного телебачення припинили.

Водночас мовлення в інтернеті не обмежене.

Під санкції потрапили: «Нові комунікації» — ZIK, «Новини 24 години» — «Партнер ТВ», «Лідер ТВ» — «Телерадіокомпанія «112-ТВ», «ТВ вибір» — «112 Україна», «Новий формат ТВ» — засновник Тарас Козак, «Аріадна ТВ» — власник Тарас Козак.

Про рішення вимкнути телеканали вже повідомили мережі Lanet«Павутина Телеком»TriolanLocalNetТрансляція недоступна й на сервісі Megogo. Для прикладу, онлайн-сервіс Lanet повідомив про вимкнення так: «У зв'язку з указом президента України №43/2021 про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», ретрансляцію телеканалів, пов'язаних з юридичними особами з Додатку 2, зупинено у пакетах кабельного телебачення а також у IPTV та ОТТ пакетах онлайн-сервісу Ланет.TV».

Блокування студій

Телеканали ZIK, NewsOne, «112 Україна» продовжують мовлення в YouTube. Вони запустили спецефір, однаковий для всіх трьох каналів.

На студію імені Довженка, де розташована частина студій та павільйонів каналів, не пускають ні співробітників, ні гостей, серед яких і народні депутати. Водночас ті, хто залишився у студії телеканалу ZIK, продовжують ефір, який ретранслюють усі три канали.

Ефір з цієї студії тривав до сьомої години ранку на всіх трьох каналах. З сьомої ранку спільний ефір підхопив «112 Україна», після цього знову мовитиме ZIK.

Як повідомляє УНН, під кіностудією імені Довженка зібралися співробітники та гості, запрошені на ефір, які намагаються прорватися до приміщень, орендованих каналами.

Реакція радника Офісу президента: «Ефективна протидія фейкам»

Санкції проти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK варто розцінювати як «ефективну протидію фейкам», заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі виданню «Бабель».

«Зрозуміло, що санкції по телеканалах пана Медведчука це зовсім не про медіа і не про свободу слова. Це тільки про ефективну протидію фейкам і чужорідній пропаганді. Це про те, що не робилося протягом усіх минулих років, коли даний медійний міхур тільки розростався», – заявив Подоляк.

Представник ОП нарікає на «мовчазне потурання, а іноді і активне сприяння» минулої влади, за якої «пропагандистський пул» сформувався і став «вбивати» його цінності

За його словами, санкції — це закономірна відповідь на «щоденні інформаційні та пропагандистські атаки на державу з боку тих, хто грає в чужі інтереси і в чужу гру».

Разумков не підтримав санкції проти Козака та телеканалів Медведчука

Спікер Дмитро Разумков утримався від голосування на засіданні РНБО про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука — «112 Україна», NewsOne, ZIK.

Як повідомляє «Українська правда» з посиланням на членів РНБО, Разумков утримався від голосування.

Члени РНБО, з якими говорила УП, переконують, що закон дозволяє вводити санкції проти громадян України. Санкції можливо буде оскаржити, але вони вважають це досить проблематичною процедурою.

Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що санкції не підтримали двоє людей — другий був у відрядженні. Він каже: «2 лютого з 19 членів Ради національної безпеки і оборони 17 проголосували «за», один утримався, один перебуває у відрядженні».

Реакція медіахолдинга Медведчука: кажуть про «політичну розправу»

Після появи указу президента про введення санкцій медіахолдинг «Новости» оприлюднив заяву про «політичну розправу» на сайті телеканалу «112 Україна».

Представники телеканалів пишуть: «Діючи за прямою вказівкою президента, РНБО за надуманим приводом заборонила діяльність телеканалів медіахолдингу «Новости». Ми розцінюємо це рішення РНБО і президента Зеленського як політичну розправу над неугодними ЗМІ».

Журналісти наголошують, що «112 Україна», NewsOne і ZiK мають намір боротися за своє право бути в ефірі.

«Ми вважаємо, що влада, у якої немає ні найменшого приводу говорити про успіхи, залишає в ефірі тільки зручні канали, які будуть брехати народу України про «небачені раніше успіхи». Телеканали «112 Україна», NewsOne і ZiK мають намір боротися за своє право мовити для українців, доносити правду до громадян і бути в ефірі», — йдеться в повідомленні.

Реакція голови НСЖУ

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко назвав «надзвичайною ситуацією й наступом на свободу слова» санкції проти телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK.

Томіленко написав у Facebook: «Позасудова раптова заборона діяльності трьох українських телеканалів — це надзвичайна ситуація. Українські журналісти, медіаменеджери та власники ЗМІ мають право на свободу слова та на професію. І несуть за свою діяльність відповідальність. Але відповідальність в рамках Закону!».

На думку профспілкового лідера, позбавлення без суду багатомільйонної аудиторії доступу до українських ЗМІ, «заборона сотням журналістам та медійникам права на професію» є наступом на свободу слова.

Політичну належність українських власників зареєстрованих в Україні ЗМІ він не вважає злочином.

Рішення української влади є інформаційним вибухом та шокує міжнародні інституції, які опікуються захистом прав журналістів та свободою слова. НСЖУ інформуватиме про надзвичайну ситуацію Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів, наших партнерів — Офіс ОБСЄ з питань свободи медіа

Томіленко також заявив, що НСЖУ послідовна у захисті прав українських журналістів.

Обіцянка Зеленського 2019 року

Під час відвідування Рівного у 2019 році Зеленський обіцяв не закривати телеканали та не утискати свободу слова в державі.

Я дуже поважаю кожен канал, і канал News One. Я ніколи не закривав в своєму житті жодного каналу. Я особисто за свободу слова, і ви це прекрасно знаєте. Я ніколи в своєму житті не буду закривати жодні канали, не маю права, не маю повноважень
NewsOne, Zik та 112-й відключили. Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти Тараса Козака