«Провокатори пожалкують». Путін попередив про «асиметричну відповідь — швидку, сильну та жорстку»
kremlin.ru

У середу, 21 квітня, президент РФ Володимир Путін оголосив щорічне звернення до Федерального зібрання.

Очікувалось, що на фоні нагнітання військових сил РФ на кордонах з Україною та в окупованому Криму Путін приділить особливу увагу загостренню на Донбасі, а також відреагує на санкції США та останні дипломатичні скандали.

Російський лідер почав промову з чотирихвилинною затримкою та протягом звернення постійно відкашлювався і прочищав горло.

На початку Путін зазначив, що більшою мірою говоритиме про внутрішні російські питання, проте «декілька слів» скаже про «зовнішні справи та питання безпеки».

Про Шерхана і «червону межу»

Лише за годину з початку промови Путін перейшов до зовнішньої політики.

Глава російської держави згадав повідомлення про нібито підготовку до держперевороту в Білорусі та вбивства Олександра Лукашенка.

«Росія завжди знайде шлях відстояти свої інтереси. У світі усі звикли до спроб одних нав'язати свою волю іншим. Але сьогодні така практика перетворюється у щось нове. Спроба державного перевороту в Білорусі і вбивства президента Олександра Лукашенка... Можна як завгодно ставитися до президента України Януковича, до Мадуро, до Лукашенка. Але практика організації держперевороту і політичних вбивств — це вже занадто», — заявив Путін.

Далі він натякнув на США та їхніх партнерів, згадавши книгу Кіплінга: «Навколо Шерхана крутяться дрібні Табакі».

І перейшов до погроз.

«Дуже часто ми не відповідаємо не тільки на недружнє ставлення, але й на очевидне хамство. Ми хочемо мати добрі відносини з усіма, не хочемо спалювати мости. Але якщо хтось сприймає це як слабкість і сам хоче підірвати мости, повинен розуміти, що наша відповідь буде асиметричною — швидкою, сильною і жорсткою. Ті, хто готують провокації, пожалкують, як давно не жалкували», — сказав Путін.

«Сподіваюся, нікому не спаде на думку перейти у відносинах з Росією так звану «червону межу», а де вона проходить, ми визначатимемо в кожному конкретному випадку самі», — попередив лідер РФ.

Про що ще говорив Путін

До цього президент РФ говорив здебільшого на соціальні теми, такі як:

  • протидія пандемії СOVID-19,
  • підтримка медицини,
  • виплати неповним сім’ям та на школярів,
  • контроль цін на продукти,
  • необхідність переписати підручники з історії,
  • екологічні питання в енергетиці,
  • підтримка бізнесу.

Промова Путіна тривала годину й 20 хвилин.

Звернення президента РФ до Федерального зібрання у 2021 році стало 27-м в історії Росії і 17-м для Путіна.