Птахи в «Асканії-Нова» загинули через отруту проти гризунів, каже Держпродспоживслужба
Любимый Херсон

Птахи в заповіднику «Асканія-Нова» в Херсонській області загинули через отруту проти гризунів, повідомила Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

У січні-лютому 2021 року на території заповідника «Асканія- Нова» загинули птахи. Держпродспоживслужба провела експертизу й нарешті оголосила «вердикт»: це було отруєння препаратом для боротьби з мишовидними гризунами.

Такими є результати досліджень зразків птиці, загиблої 23 лютого на території «Асканія-Нова».

Що кажуть експерти — таки це легальна отрута

У Херсонській ОДА 4 березня зібралася робоча групи, створена, аби з’ясувати причини загибелі червонокнижних журавлів у заповіднику.

Там перший заступник голови Держпродспоживслужби Владислав Седик розповів подробиці.

«У нас на сьогоднішній день є вже лабораторні підтвердження, що дало токсичну дію. По факту: проба внутрішніх органів, а саме печінки птахів, виявлено антикоагулянт групи кумаринів — це родентицид, тобто препарат для боротьби з мишовидними гризунами», — каже чиновник.

Він пояснив, що в лабораторії підтвердили, що в печінці птахів є перевищення діючої речовини. Її «концентрація дала летальну дію, причиною загибелі даних птахів є препарат на основі бродіфакуму», — сказав Седик.

Він пояснив, що цей препарат дозволений до використання в Україні. Нема державного регулювання й норм щодо таких препаратів. На упаковці є лише рекомендації виробника. За одними рекомендаціями препарат рекомендують вносити поверховим методом (розкидати по полю), за іншими — зернові принади треба засипати у нори і притоптувати.

З нашої точки зору, порушень ми ніяких не зафіксували. Нами не було встановлено, і ми процедурно не можемо це аргументувати, на яких полях відбувалася годівля. Нами зараз в найкоротші терміни буде проведена роз’яснювальна, просвітницька робота з сільськогосподарськими підприємствами

Дослідження щодо лютневої загибелі птахів у заповіднику тиждень проводив Науковий Центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Медведя.

Є ще й перший факт загибелі, коли у січні померли червонокнижні журавлі. Щодо нього досі триває кримінальне провадження, у Харкові аналізуватимуть зразки.

«На сьогоднішній день експертиза ще проводиться. Сьогодні ми спілкувалися з радниками глави МВС і просили посприяти у прискоренні отримання експертизи», — зазначив перший заступник голови Держпродспоживслужби.

Директор заповідника каже про загальнодержавну проблему

Директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко назвав загибель птахів через протруєне зерно загальнодержавною проблемою

Директор заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко повідомив, що збитки по факту загибелі журавлів у січні становлять 3 млн 270 тис. грн.

Він закликав правоохоронні органи все ж перевірити інструкції використання препаратів для боротьби з гризунами щодо того, яким має бути дозування. За його словами, насамперед потрібно доопрацювати законодавчі норми, щоб унеможливити у подальшому повторення отруєння птахів. На його думку, наразі це проблема не лише біосферного заповідника.

Він закликав аграріїв вдосконалювати технології боротьби з гризунами, аби мінімізувати вплив на тваринний світ.

Про це він заявив на засіданні робочої групи у Херсонській ОДА.

За словами Гавриленка, заповідник може ініціювати збір інформації про такі випадки.

Директор заповідника також закликав аграріїв зробити висновки та відпрацьовувати технології таким чином, щоб зменшити до мінімуму вплив на тваринний світ.

Він підкреслив, що важливо дбати про культуру аграрного виробництва, проте необхідні й більш жорсткі нормативні акти.

«Україна є стороною відповідних міжнародних конвенцій. І раз ми їх підписали, повинні їх дотримуватися, відпрацювати всі наші законодавчі акти, інструктивні матеріали, щоб ми не мали таких прикрих випадків», — сказав Гавриленко.

На його думку, потрібно залучити всі варіанти впливу на аграріїв: матеріальні, моральні.

Голова представництва Всеукраїнської аграрної ради в Херсонській області Володимир Хвостов підкреслив, що культура виробництва аграріїв щороку покращується. Зокрема, забороняють небезпечні препарати для боротьби з гризунами, а ті препарати, які називають, коли говорять про загибель птахів у заповіднику, дозволені.

«Нетипова ситуація, бо з 2019 на 2020 рік було дуже тепло, коли ми косили пшеницю у 2020 році, то миші косили швидше, ніж комбайни», — сказав він.

На його думку, варто розробити програми для підтримки аграріїв, як це було у випадку з сараною, а також працювати над удосконаленням технологій боротьби з гризунами.

«Працюємо у правовому полі. Можливо, треба переглядати інструкції, переглядати, які препарати можна використовувати у такі складні часи. Тому що до цього такої масової загибелі (птахів — ред.) не було, хоч препарати ці були. Два фактори збіглися — це чисельність мишей плюс перевищена норма», — сказав Хвостов.

Владислав Седик наголосив, що у країні, особливо на Херсонщині, «посилять» роботу з тими, хто отримує допуск до роботи з отрутохімікатами.

Учасники засідання домовилися проводити просвітницьку роботу серед аграріїв. Зокрема, вже найближчим часом проведуть таку зустріч, на якій продемонструють фото загиблих птахів.

Передісторія

У січні на території заповідника «Асканія-Нова» знайшли мертвими 218 сірих журавлів, занесених до Червоної книги України. За попередніми даними, птахи загинули від набряку легень внаслідок отруєння високотоксичною речовиною. Розслідування цих випадків продовжуються.

Наприкінці лютого Держпродспоживслужба почала розслідувати нові випадки загибелі птахів в заповіднику «Асканія-Нова».

Починаючи з 24 лютого на території заповідника загинули ще 369 перелітних птахів.

У заповіднику «Асканія-Нова» — друга за рік масова загибель птахів