ПЦУ отримала дозвіл на різдвяне богослужіння у Києво-Печерській лаврі (документ)

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» уклав угоду з ПЦУ на проведення служби 7 січня з 8.00 до 12:00. Про це повідомляє ВВС Україна з посилання на в.о. гендиректора заповідника Олександра Рудника.

Різдвяну службу в Успенському соборі лаври пресслужба ПЦУ анонсувала 4 січня. Натомість в УПЦ МП опублікували відео від 5 січня, на якому Рудник заявив, що ПЦУ не отримувала жодних документів для проведення богослужіння у цьому храмі.

Як пояснив очільник заповідника, відповідну заяву він зробив зранку 5 січня, проте вже у другій полоні дня отримав звернення від ПЦУ про проведення богослужіння і про отримання дозволу від міністерства культури.

«Я надав дозвіл і уклав угоду на проведення богослужіння 7 січня. Всі документи зараз є, в УПЦ оприлюднили ввечері застарілу інформацію», — пояснив Рудник.

За його словами, наразі йдеться про разову оренду для богослужіння. Він додав, що правоохоронці буду стежити, щоби служба пройшла без жодних ексцесів.

ВВС News Україна

Нагадаємо, 5 січня міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що у користування держави повернули Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври, які до 1 січня перебували в оренді УМП МП.

В УПЦ МП це рішення назвали незаконним та заявили, що під час дії воєнного стану договори оренди храмів на території Лаври мають продовжуватися автоматично до кінця війни. Там також пригрозили кримінальною відповідальністю за допуск предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія на територію святині.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

ПЦУ офіційно зареєструвала чоловічий монастир у Києво-Печерській Лаврі