ПЦУ роз’яснила, чи можна жінкам відвідувати церкву під час менструації
УНІАН

Православна церква України спростувала поширену в народі думку по те, що жінкам під час менструації не можна відвідувати церкву.

Допис про це з’явився на Facebook-сторінці ПЦУ.

«Багато вірянок неодноразово чули від подруг і старших родичок: вір у Бога, молися, причащайся, прикладайся до святинь, але в «ці дні» – до храму зась. Щомісяця на кілька днів жінка нібито стає «нечистою», і сама її присутність «оскверняє» Дім Божий... Вважати так помилково!» — пояснюють в ПЦУ.

Там вказують, що через помилкові уявлення, які поширюються людьми без богословської освіти, чимало дівчат і жінок починають рідше ходити до храму.

Сучасні богослови посилаються на слова апостола Павла про те, що «всяке творiння Боже добре». А, отже, за їх словами, жіночий організм, сотворений Господом, «є прекрасним і не може стати «нечистим» через природні фізіологічні процеси, які закладені в основу існування цього організму».

Аргумент же зі Старого Завіту, де жінка під час менструації вважалася «нечистою», як і ті, хто її торкався, спростовують твердженням з Завіту Нового, де Ісус перевершував певні старозавіті норми, наприклад, торкався мертвих, воскрешаючи їх.

В ПЦУ пояснюють, що старозавітні приписи щодо визначення «чистого» та «нечистого» в значній мірі стосувалися простої гігієни.

«Одним із благ ХХІ століття, в якому ми живемо, є велика кількість різних гігієнічних засобів, які можуть застосовувати жінки у своїх потребах, не становлячи загрози ні для себе самих, ні для тих, хто їх оточуватиме», — зазначають церковники.

Батюшка зайшов до чату. Православна церква України запустила мобільний додаток