Путін допомагав Трампу перемогти на виборах у 2016 році — The Guardian
Getty Images

Володимир Путін, президент Росії, погодив секретну спецоперацію на підтримку кандидата в президенти Дональда Трампа у 2016 році, аби мати вплив на американську політику.

Про це йдеться у документах, які має в розпорядженні The Guardian.

Видання зазначає, що ці документи підписувались особисто Путіним на закритій нараді Ради безпеки у січні 2016 року.

На нараді присутні погодилися, що Білий дім Трампа «допоможе забезпечити стратегічні цілі Москви», а його обрання призведе до соціальних заворушень і ослаблення позицій американського президента і його адміністрації на переговорах.

Путін звинуватив США в організації Майдану та «відокремленні» Криму від України

Також Путін розраховував домінувати на будь-яких переговорах між США і Росією, а також «зруйнувати переговорну позицію Білого дому і реалізувати сміливі зовнішньополітичні ініціативи».

У документі Трампа характеризують як «психічно нестабільного, імпульсивного, неврівноваженого з комплексом неповноцінності», а також що він дотримується консервативних поглядів.

У тексті також згадується, що у Кремля є компромати або потенційні компромати на Трампа після його попередніх неофіційних візитів до Москви.

Також однією з задач була «маніпуляція громадсько-політичною повісткою в США».

The Guardian повідомляє, що немає сумніву в тому, що ця нарада відбулася в січні 2016 року — про це свідчать фотографії, хоча і у пресрелізі повідомлялося, що мова йшла про економіку Молдови.

Деякі документи не стосуються Трампа — в них говориться, що санкції США після окупації Росією Криму сприяли посиленню внутрішньої напруженості, а Москва повинна вплинути на Штати і країни-сателіти, щоб ті скасували або пом'якшили санкції.

The Guardian показав документи експертам, і ті заявили, що вони схожі на справжні.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков назвав ці документи «бульварним чтивом, а Трамп відмовився від коментаря виданню.

ЗМІ нарешті опублікували повну стенограму розмови Джуліані з Єрмаком