Путін готується обговорити війну на Донбасі з Меркель та Макроном
Getty Images

Президент Росії Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель можуть обговорити ситуацію в Донбасі без українського президента Володимира Зеленського.

Такий висновок можна зробити з заяви офіційного представника Кремля Дмитра Пєскова, який анонсував відеоконференцію лідерів трьох країн, повідомляє ТАСС.

РосЗМІ цитують слова Пєскова про те, що переговори Путіна, Макрона і Меркель готуються не як захід формату «нормандської четвірки». Донбас стане лише однією з тем відеоконференції.

Прессекретар Путіна розповів також, що точної дати і часу проведення відеозідзвону поки немає.

«Ми продовжуємо узгодження з Берліном і Парижем. Коли будуть конкретні підсумки узгодження, ми вас проінформуємо», — заявив Пєсков журналістам.

Відповідаючи на питання, чому в списку учасників переговорів немає президента України Зеленського, Пєсков сказав, що йдеться не про захід у форматі нормандської четвірки. «Там багато питань і інших для обговорення. Це не нормандська четвірка», — сказав речник Кремля.

Він вкотре наполіг на тому, що на Донбасі існує буцімто загроза «небезпечного силового сценарію», російські пропагандисти мають на увазі наступ Збройних сил України.

Нагадаємо, що востаннє лідери чотирьох країн нормандського формату зустрічалися разом у грудні 2019 року у Парижі. У березні Зеленський запропонував свій варіант нормандських переговорів. Він мав намір окремо зустрітися з кожним із учасників «четвірки».

Раніше в понеділок, 29 березня, офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт повідомив РІА «Новости», що відеоконференція президента Росії з французьким лідером і канцлером Німеччини сьогодні зірвалася.

Попередні тристоронні переговори за участю Путіна, Меркель і Макрона пройшли в лютому 2020 року телефоном. Тоді політики обговорювали ситуацію в Сирії та Лівії.

Остання телефонна розмова Путіна і Меркель відбулася на початку січня. Вони обговорили питання співпраці в боротьбі з пандемією коронавірусу. Під час розмови сторони говорили й про «внутрішньоукраїнське врегулювання», що на пропагандистському жаргоні росЗМІ означає російсько-українську війну.

Як ми писали раніше, у грудні Кравчук не бачив передумов для зустрічі у нормандському форматі у 2021 році. 

Весняне загострення. Чому найближчим часом варто очікувати ескалації на Донбасі