«Баба з возу — коню легше». Лукашенко в Москві прокоментував перенесення майданчика ТГК із Мінська
Getty Images

22 квітня президент РФ Володимир Путіна і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенка провели переговори, які тривали близько чотирьох годин. Політики обговорювали економіку, в тому числі промислову кооперацію та енергетику, повідомило РІА «Новости» із посиланням на прессекретаря Кремля Дмитра Пєскова.

«Передусім (говорили про) промислову кооперацію, співпраця у сфері енергетики та медицини, взаємодію у високотехнологічних областях», — сказав речник президента РФ.

Путін сказав про інтеграцію: «Робота в цілому йде непогано, в усіх напрямках команди наші працюють досить ефективно, тепер, як бачимо, і по лінії спеціальних служб».

Лукашенко висловився про перенесення з Мінська контактної групи по Донбасу: «Як у нас кажуть, баба з возу — коню легше». І назвав перенесення «дурнею несусвітньою».

Путін теж прокоментував перенесення майданчика ТГК: «Схоже, що це пошук таких причин ухилитися від обговорення проблеми Донбасу і поховати їх».

Перед початком переговорів Лукашенко заявив, що Білорусь і Росія домовились про 26-27 дорожні карти інтеграціЇ. «Небагато залишилося — дві-три дуже серйозні програми економічного характеру», — додав політик, який називає себе президентом РБ.

17 квітня Лукашенко заявив, що скоро оголосить про одне з своїх «принципових рішень за четверте століття президентства». Що це буде, він не уточнив.

У той же день КДБ Білорусі повідомив про запобігання спробам захоплення влади та замаху на Лукашенка та членів його сімей. Лукашенко заявив, що замахи організовували спецслужби США.

21 квітня під час щорічного послання до Федеральних зборів Путін підкреслив, що західні країни не засудили спроби замаху на Лукашенка.

В Україні експерти очікують, що після переговорів у Кремлі Путін та Лукашенко можуть повідомити про подальшу інтеграцію — наприклад, про розміщення російської військової бази в Білорусі.

Путін запропонував Зеленському зустрітися спершу з бойовиками в ОРДЛО, а потім з ним у Москві