Путін каже, що палац у Геленджику — не його
Страдающее средневековье

Президент Росії Володимир Путін заявив, що ні він, ні його родичі не володіють палацом в Геленджику, про який Фонд боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального повідомив у фільмі «Палац для Путіна».

«Я не дивився цього фільму через відсутність вільного часу, але гортав відеопідбірку, які принесли помічники. Нічого з того що там вказано, ні мені, ні моїм близьким родичам не належить і не належало» — цитує Путіна «Медуза»,

Російські журналісти та активісти тим часом підводять підсумки акції на підтримку  опозиційного політика Олексія Навального. Пишуть про кримінальні справи й недолугі виправдовування ОМОНівця, який вдарив жінку ногою в живіт.

З трагікомічного — забанили голову Роскосмосу за фразу «ви, хамовиті американці».

Але почнемо з найближчого до нас географічно та юридично — протестів у окупованому путінською Росією Криму.

Крим. «Хочете Майдан? Та хто б не крав на такій посаді?»

У Сімферополі та Севастополі 23 січня теж пройшли мітинги за Навального. В результаті поліцейські затримали кілька десятків осіб, повідомляє видання «Ґрати». Але якщо в Сімферополі все закінчилося пояснювальними записками затриманих, то в Севастополі щонайменше сімом учасникам призначили адміністративний арешт. Трьох судили того ж дня, інших — після ночі в відділенні поліції.

«Ґрати» знайшли всіх затриманих в Севастополі.

У Сімферополі на площу Леніна вийшло близько сотні чоловік. Перед цим комунальні служби міста несподівано оголосили про демонтаж ялинки, що стояла на площі (знайома ситуація).

Поліція разом з козаками оточили весь простір. Під час акції поліцейські затримали близько 15 осіб, розповів «Ґратам» місцевий опозиційний активіст Олексій Єфремов. Він також стверджує, що за ним особисто влада організувала стеження. За день до акції додому до Єфремова приходили троє людей в штатському і намагалися зламати двері, а також відключили світло в квартирі.

«Я пішов від хвоста, вийняв сім-карту й відключив та залишив телефон. Пішов з дому в безпечне місце, але мені сусіди розповідали, що підходи до дому «охороняли» всю ніч і весь день до 14:00», — розповів Єфремов.

Затриманих в Сімферополі поліція тримала у відділку трохи більше трьох годин. Деяких змусили написати пояснювальні, але протоколів складати не стали.

У Севастополі затримали понад 10 осіб. Перед цим, за інформацією «Нової газети», поліція затримала організатора чату в телеграмі «Вільний Севастополь», де обговорювалося час і місце майбутньої акції, але його ім'я і доля невідомі.

На затриманих під час самої акції склали адмінпротоколи про порушення порядку організації або проведення мітингу.

Трьох затриманих — Дмитра Бражникова, Володимира Гречишкіна і Артема Лукашова — відправили до Ленінського райсуду Севастополя того ж дня. Їх справу розглядав один суддя, Андрій Грачов. Лукашова заарештували на п'ять діб, Гречишкіну призначені громадські роботи на строк 20 годин. Рішення по Дмитру Бражникова невідоме.

Решта семеро переночували в відділку поліції й наступного дня їх відвезли до суду, до того ж судді Грачова.

Олександру Баклицьку врешті заарештовували на три доби, Анастасію Глущенко — на п'ять діб. Крім них, суддя також розглянув адмініпротколи на В'ячеслава Нєєвіна — одна доба арешту, Олександра Крицького — три доби діб адмінарешту, Сергія Лукашова — п’ять діб. Яке покарання було призначено Максиму Бичкову, ЗМІ з'ясувати не змогли. Андрій Кравцов повідомив журналістам ОВС-інфо, що його відправили під арешт на сім діб.

Олександра Баклицька, студентка кафедри іноземної філології та методики викладання філії КФУ в Ялті, написала про своє затримання й суд на сторінці в Інстаграм. Її затримали вже після акції, коли вона знімала затримання інших учасників.

Активістка пише, що знімала затримання на відео, і в процесі її «попросили пройти» поліцейські.  

Кожен з поліцейських вважав своїм обов'язком пояснити мені про Навального і закликати до розуму, мовляв, усе це провокація і маніпуляція. Деякі говорили «так хто б не крав на такому посту» (це про палац Путіна) і «хочете Майдан?» (це про Майдан). Скаржилися, що навальнята обламали весь вихідний

У жінки два рази взяли дактилоскопію і помилково, на її думку, написали в протоколі «організація несанкціонованого масового заходу» замість «участі». Таку ж статтю про організацію поставили всім іншим затриманим. Її заарештували до 26 січня.

У Москві після протестів на підтримку Навального порушили кримінальну справу через порушення карантину

Слідчий комітет по Москві порушив кримінальну справу за статтею про порушення санітарно-епідеміологічних правил після акції протесту на підтримку Навального в Москві 23 січня. Про це повідомляє РІА Новини, посилаючись на джерело в правоохоронних органах.

Фабулу справи джерело не розкрив. При цьому відомо, що 23 січня департамент охорони здоров'я Москви повідомив, що 19 осіб, які захворіли на коронавірусну інфекцію, порушили карантин і обов'язкову самоізоляцію й прийшли на акцію на підтримку Навального. Чи пов'язано це з порушеною справою, поки невідомо.

За даними РІА Новини, після акції протесту в Москві порушили шість кримінальних справ: за статтями про порушення санітарних норм, про хуліганство, про навмисне знищення або пошкодження майна, а також три кримінальні справи за статтею про застосування насильства проти представника влади.

Головне слідче управління СК по Москві 24 січня повідомило про порушення чотирьох кримінальних справ за статтями про застосування насильства щодо представників влади. Напередодні відомство також повідомляло про кримінальні справи про хуліганство і навмисному псуванні майна.

Глава штабів Навального оцінив число учасників акцій по всій Росії в 250-300 тис. осіб

У протестних акціях 23 січня на підтримку Навального по всій РФ сумарно взяли участь 250-300 тис. чоловік. Так оцінив їхню кількість глава мережі регіональних штабів Навального Леонід Волков.

Оцінки кількості учасників акцій в різних джерелах можуть відрізнятися на порядок. У Москві агентство Reuters оцінювало кількість учасників в 40 тис. чоловік, координатор проекту «Білий лічильник» Дмитро Нестеров — в 15-20 тис., поліція на початку акції нарахувала лише 4 тис. осіб.

Акції супроводжувалися безпрецедентними за масштабом затриманнями. По всій країні були затримані понад три з половиною тисяч чоловік, у Москві — більше 1400.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи акції, висловив упевненість, що на них була невелика кількість людей. «Вийшло мало людей. Багато людей голосують за Путіна», — заявив чиновник.

Поліція порушила справу за фактом перекриття вулиць учасниками акції у Москві

Московська поліція порушила кримінальну справу за фактом перекриття доріг і тротуарів під час акції протесту 23 січня. Про це повідомляє офіційний сайт ГУ МВС Росії по Москві.

Справу порушено за статтею про приведення в непридатність шляхів сполучення (частина 1 статті 267 КК РФ).

За версією поліції, «ряд осіб, маючи умисел на приведення в непридатність шляхів сполучення на території міста Москви, організували перекриття доріг і тротуарів для пішоходів і транспортних засобів». Це призвело до зупинки руху.

«Вибачте, у мене запітніло забрало». Петербурзький поліцейський вибачився перед жінкою, яку вдарив ногою в живіт. Але бив він її з відкритим забралом

Увечері 24 січня 2021 року в інтернеті поширилося відео, на якому поліцейський, який ударив жінку ногою в живіт в Санкт-Петербурзі на акції протесту попереднього дня, 23 січня, вибачається перед нею.

«Вибачте, мене за п'ять хвилин до цього залили газом, у мене запітніло забрало, я не бачив, що відбувається», — говорить поліцейський, вручаючи жінці букет квітів.

«Всі живі, он, квіточки які хороші, хризантемочки. Гаразд, нічого страшного. З Богом», — відповідає вона.

Ввечері 23 січня «Фонтанка» опублікувала відео, на якому в Петербурзі на площі Повстання жінка намагається поговорити з двома поліцейськими, які ведуть затриманого. Один із них з розмаху б'є її ногою в живіт, після чого вона падає і вдаряється головою об асфальт.

Пізніше стало відомо, що постраждалу звуть Маргарита Юдіна, їй 54 роки. З травмою голови її доставили в НДІ Швидкої допомоги імені Джанелідзе. На відео добре видно, що в той момент, коли поліцейський б'є жінку, забрало шолома у нього відкрито.

Засновник проекту Readovka Олексій Костильов опублікував у себе в телеграм-каналі відео з площі Повстання з іншого ракурсу, на якому поліцейський не виглядає дезорієнтованим.

У кадрі відео з вибаченнями не видно обличчя поліцейського; як його звуть, не уточнюється. Які ще до нього санкції застосували, крім вибачень — теж невідомо.

Напередодні поліція і прокуратура почали перевірки за фактом інциденту. При цьому ще вранці 24 січня в МВС заявляли, що за ніч не змогли встановити особу свого співробітника на відео. «За ніч перевірки не проводяться», — підкреслювали в відомстві. Приблизно тоді ж Mash опублікував запис, на якій начальник пітерського главку МВС Сергій Музика вибачається перед Юдіною і обіцяє знайти винного в її побитті.

Раніше глава комітету Держдуми з інформаційної політики Олександр Хінштейн написав у себе в твіттері, що керівництво відомства вирішило звільнити співробітника Росгвардіі, який захоплювався діями свого колеги, який вдарив Юдіну. Телеграм-канал Readovka упізнав в ньому 20-річного Валерія Зубовського. У себе в інстаграме той опублікував відео, в якому прокоментував подію з Юдіної так: «***** (Не потрібно) стояти у нас на шляху!». Після новини про його звільнення Зубовський закрив свій інстаграм-акаунт.

Про стан Юдіної протягом 24 січня надходили суперечливі дані. Зранку Вадим Мануковський, головлікар НДІ швидкої допомоги імені Джанелідзе, куди Юдіна надійшла після інциденту, заявив телеграм-каналу «Підйом», що жінка відчуває себе «чудово». Baza при цьому стверджувала, що Юдіній за ніч стало гірше і вона знаходиться в реанімації. Сам Мануковський пізніше заперечував, що говорив про «чудовий» стан.

У самому НДІ швидкої допомоги РІА «Новини» підтвердили, що жінка перебуває в реанімації. Увечері Мануковський заявив РБК, що жінку виписують.

Facebook забанив голову «Роскосмосу» на добу через записи про «хамовитих американців»

Адміністрація соцмережі Facebook заборонила главі «Роскосмосу» Дмитру Рогозіну на добу публікувати нові пости через записи, в якій він критикував США і колишнього посла цієї країни в Росії Майкла Макфола.

Майкл Макфол 23 січня в Twitter висловив підтримку учасникам акції протесту. Потім вони з Рогозіним у відповідях до допису  вступили в дискусію про взаємне втручання Росії і США у внутрішні справи. Пізніше на Facebook Рогозін також агресивно висловився про Макфола і США.

 

«Ви, панове американці, остаточно знахабніли (рос. «охамели» — Прим. Ред.). Вчителів з себе не вдавайте, вчителі ви хрінові, такий бардак на весь світ у себе влаштували», написав глава« Роскосмосу».

Через кілька годин після публікації поста він був прихований від інших користувачів — Рогозін повідомив, що при цьому йому заборонили робити публікації протягом наступних 24 годин.

Сама сторінка Рогозіна при цьому залишалася доступною для інших користувачів. Пізніше глава «Роскосмосу» написав, що адміністрація повернула і сам прихований пост, проте зберегла для нього тимчасову заборону на публікації.

Нові анонси

Керівник мережі регіональних штабів Олексія Навального Леонід Волков в твіттері оголосив про нові акції на підтримку політика, намічених на 31 січня.

Не пройшло й дев’яти років з «Болотної справи». Франція нарешті визнала «авторитарний поворот» у Росії