Путін про вступ України до НАТО: тут нема чого обговорювати
Getty Images

Президент РФ Володимир Путін поспілкувався з пресою після зустрічі з американським колегою Джо Байденом.

Перше ж питання журналісти поставили Путіну про Україну — щодо ситуації на Донбасі та прагнення нашої країни вступити до НАТО.

«Не можу сказати, що це ми обговорювали дуже детально. Наскільки я зрозумів президента Байдена, він згоден, що в основі врегулювання ситуації повинні лежати Мінські угоди. Вступ України до НАТО ми обговорили мазком  тут нема чого обговорювати».

Пізніше Путіна запитали про зобов'язання РФ перед Україною.

«У нас щодо України одне зобов'язання  сприяти реалізації Мінських угод. У листопаді Україна представила своє бачення їх реалізації: війська ЗСУ мають повернутися до місць своєї постійної дислокації  тобто українські війська зайдуть на Донбас, закрити кордон з Росією, і тільки потім провести на Донбасі вибори. Все це не має нічого спільного з Мінськими угодами»,  заявив Путін.

Із приводу нагнітання ситуації на кордоні з Україною президент Росії сказав, що вчення вони проводять на своїй території. При цьому «не стягують техніку до кордонів США», а Штати, мовляв, зараз цим займаються стосовно Росії.

Навального по імені не назвав

У цілому Путін зазначив, що переговори з Байденом пройшли в принциповому ключі, і «оцінки з багатьох питань розходяться». Але він побачив взаємне бажання зрозуміти один одного.

На зустрічі домовилися про повернення послів до Москви і Вашингтона.

За словами Путіна, його візаві порушив питання прав людини. На брифінгу президент РФ жодного разу не назвав по імені Олексія Навального. «Він повернувся в Росію, знаючи, що порушив правила умовного ув'язнення, з однією метою  бути затриманим»,  сказав Путін. І став розповідати, як порушують права людини в США, де вбивають на вулицях, чиї війська вбивають в Афганістані, використовують Гуантанамо тощо.

Так само щодо кібератак з боку російських хакерів. Путін заявив, що набагато більше таких атак ведеться з територій США, Канади та Великобританії.

«Нові ілюзії? У мене і старих-то не було. Ілюзій немає і бути не може», — резюмував Путін підсумки зустрічі з Байденом.

Chas News повідомляв, що 16 червня в Женеві відбулася перша зустріч діючих президентів двох країн після обрання на пост Джо Байдена.