Путін сказав Сі Цзіньпіну, що планує воювати в Україні щонайменше пʼять років — Nikkei

Президент рф володимир путін під час зустрічі з лідером КНР Сі Цзіньпіном у Москві в березні 2023 року заявив, що росія «буде воювати в Україні щонайменше пʼять років».

Про це з посиланням на джерела пише японське видання Nikkei.

Припускають, що так путін намагався запевнити Сі Цзіньпіна, що затяжна війна буде вигідною для Китаю. Також це було нібито попередженням главі КНР, щоб він не змінював своєї проросійської позиції.

«Незалежно від того, чи переконав він Сі, репліка Путіна на саміті є ключем до розуміння низки загадкових подій у російсько-китайських відносинах – від китайської миротворчої місії в Європі в травні до звільнення китайського міністра закордонних справ кілька місяців потому», — пише видання.

Раніше The New York Times писав, що з вересня російський диктатор через посередників передає Україні і західним партнерам, що він відкритий до припинення вогню і замороження бойові дії в кордонах, які окуповані.

Водночас джерела Nikkei стверджують, що повідомлення путіна про припинення вогню «не слід сприймати за чисту монету». Адже він може створити ілюзію прагнення до миру перед виборами президента у рф.

Втім, припускають, що путін міг не повністю переконати Сі Цзіньпіна. Адже затяжна  війна рф та України може спричинити тиск на Китай з боку західних країн та вдарить по економіці, а також завадити плану Сі Цзіньпіна обʼєднати Китай з Тайванем.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Торгівля росії з Китаєм сягнула рекордних $200 млрд за рік