Путін відвідає Монголію, яка є членом Міжнародного кримінального суду. Україна просить його арештувати

На початку вересня очільника рф володимир путін відвідає Монголію. Це стане першим візитом лідера росії до країни-члена Міжнародного кримінального суду після того, як суд видав ордер на його арешт за викрадення дітей з окупованих територій України у 2023 році.

Про це пише Bloomberg.

Міністерство закордонних справ України закликало Монголію виконати обовʼязковий міжнародний ордер на арешт і передати путіна до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

«Українська сторона сподівається, що Уряд Монголії усвідомлює той факт, що Володимир Путін є воєнним злочинцем. На його арешт за підозрою у незаконному примусовому переміщенні українських дітей до Російської Федерації видано ордер Міжнародним кримінальним судом, юрисдикція якого визнається Монголією», — йдеться у заяві МЗС.

Однак в Монголії запевнили, що під час візиту до країни путіна не арештують. Як відомо, Монголія визначає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, а тому мала б виконувати ордер на арешт кремлівського диктатора.

Коли речника Кремля Дмитра Пєскова запитали, чи надала Монголія гарантії, що не виконає ордер МКС, він відповів: «У нас немає такої проблеми».

Журналісти Bloomberg також наводять думку близького до Кремля політичного консультанта Сергія Маркова, який зазначає, що перед усіма закордонними поїздками весь спектр переговорного формату узгоджується заздалегідь. І країна, у яку їде путін, «дає 100% гарантії, що ні Путіна, ні когось із членів делегації не затримають».

Нагадаємо, раніше путін не зважувався на подібні візити. Він пропустив минулорічний саміт у Південній Африці лідерів БРІКС.

Також кремлівський диктатор не поїхав на саміт «Великої двадцятки» (G20) у 2023 році в Індію, хоча вона навіть не є членом Міжнародного кримінального суду.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Чи готові українці заради миру відмовитися від територій, НАТО та ЄС — опитування