Путін допоможе Лукашенку грошима

В Білорусі більше місяця триває політична криза, викликана ймовірною фальсифікацією під час виборів президента республіки. Президент Російської Федерації Володимир Путін пообіцяв допомогти своєму білоруському колезі Олександру Лукашенку фінансово. Про це було домовлено під час спільної зустрічі в Сочі.

«Ми домовилися, що Росія надасть Білорусі в цей складний момент кредит державний $1,5 млрд. І ми це зробимо!», — сказав Путін.

За його словами, це питання передано на опрацювання міністерствам фінансів обох країни. Він зауважив, що Росія є найбільшим інвестором в білоруську економіку, у країн дуже глибока кооперація по багатьом галузям. Згадав Путін і про акції протестів. За його словами, Мінськ добре знає позицію Москви з приводу того, що відбувається в Білорусі.

«Ми за те, щоб білоруси самі, без всяких підказок і тиску ззовні, в спокійному режимі і діалозі між собою розібралися в цій ситуації і прийшли до спільного рішення, як вибудовувати свою роботу далі», — заявив російський президент.

Все ще чинний президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що останні події в країні продемонстрували, що Мінську необхідно триматися ближче до Росії. Особливо в питаннях економіки.

«Повірте, ми завжди дотримувалися цієї лінії. А останні події нам показали, що нам треба тісніше триматися з нашим старшим братом і співпрацювати тісніше з усіх питань», — сказав Лукашенко. В ході зустрічі також обговорювалися питання взаємодії в оборонній та військовій сфері.

Проте історія демонструє, що гроші від Путіна та зустрічі з ним в Сочі в подальшому погано закінчуються. В листопаді 2013 року, напередодні саміту «Східного партнерства» Європейського союзу, президент Віктор Янукович також зустрічався з своїм російським колегою. Як пізніше стало відомо, Україні пообіцяли надати кредит в $15 млрд та знижку на газ. Наступна зустріч відбулася в лютому 2014 року, перед втечею Януковича та кривавих подій на Майдані.