Путін вніс до Держдуми РФ проєкт закону, що дозволить йому довічно залишатися сенатором в складі Ради Федерації
УНІАН

Президент Росії Володимир Путін представив на розгляд російської Держдуми законопроєкт, що дозволяє йому стати довічним сенатором в складі російської Ради Федерації в разі відходу з поста глави держави.

В суботу, 31 жовтня, УНН із посиланням на пресслужбу Держдуми повідомило, що, поправки внесені «з метою реалізації положень конституції», зміни до якої вступили в силу в липні.

Нововведення стосуються законів про формування Ради Федерацій, а також про статуси сенаторів і депутатів.

Відповідно до внесеного Путіним законопроєкту, президент РФ, що припинив виконання своїх повноважень, набуває статусу сенатора з моменту подачі в Раду Федерації відповідної заяви. Воно повинно бути направлено в тримісячний термін. Статус закріплюється за главою держави, який покинув свій пост достроково або ж «у зв’язку із закінченням строку його перебування на посаді».

Крім того, повноваження сенатора чи депутата можуть бути припинені в достроковому порядку, якщо з’ясується, що у них було іноземне громадянство або вони не дотримувалися вимог до терміну проживання на території регіону, від якого були призначені.

Поправки до конституції Росії, ініційовані президентом Володимиром Путіним, вступили в силу 4 липня. Нововведення торкнулися 22 статей Основного закону країни. Вони, серед іншого, передбачають обнулення президентських термінів чинного глави держави, дозволяють владі РФ не виконувати рішення ряду міжнародних органів, а також розширюють обмеження для держслужбовців.

Голосування щодо поправок проходило з 25 червня по 1 липня. Їх критикували російські правозахисники і Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія). Опозиція та її прихильники звинувачували на той момент 67-річного Володимира Путіна в прагненні стати довічним президентом.

Одночасно з цим в Держдуму внесли ще один президентський законопроєкт про статус сенатора і депутата Держдуми. У документі, серед іншого, сказано, що президент, який став довічним сенатором, зберігає за собою соціальні та інші гарантії, встановлені законом, наприклад, право на недоторканність і щомісячне довічне грошове утримання.

 

Україна готує на лютий 2021 року саміт по Криму, на який запросять Путіна