Рада дозволила українцям змінювати по батькові

Верховна Рада України підтримала у цілому законопроєкт, яким дозволила фізичним особам змінювати по батькові. Відповідне рішення підтримали 259 народних депутатів України, повідомляє УНН.

Згідно з пояснювальною запискою законопроєкту №2450, законодавство відносно вільно дозволяє фізособі змінювати ім’я або прізвище, але у ньому не передбачено права зміни по батькові. На думку авторів законопроєкту, це порушує Конституцію. Тому нардепи вносять зміни до Цивільного та Сімейного кодексів.

Хто і як може змінити по батькові:

  • від 16 років людина має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім'я, та (або) по батькові;
  • людина від 14 років має право змінити своє прізвище та (або) власне ім'я, та (або) по батькові за згодою батьків;
  • якщо над людиною, яка досягла 14 років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені, та (або) по батькові такої особи можлива за згодою піклувальника;
  • той, хто досяг 14 років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім'я, та (або) по батькові за згодою одного з батьків. Це у разі, якщо другий із батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини.

Якщо над фізичною особою, яка досягла 14 років, встановлено піклування, зміна прізвища, імені або по батькові особи здійснюється за згодою піклувальника. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни по батькові дитини спір між ними  вирішуватиметься органом опіки та піклування або судом.

5 листопада Верховна Рада розгляне законопроєкт про держбюджет на 2021 рік