КМДА назвуть магістратом, а райони Києва зроблять дрібнішими
УНІАН

Верховної Рада хоче узгодити законопроєкт «Про Київ — столицю України», Європейську хартію місцевого самоврядування та рекомендації Ради Європи.

Рада Європи надала свої рекомендації до проєкту закону №2143-3 «Про Київ — столицю України». Чиновники з Європи розглянули відповідність тексту закону Європейській хартії місцевого самоврядування та рекомендаціям Комітету міністрів РЄ. Про це повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради.

 

 

«Основні зміни, що вносяться цим законопроєктом (відокремлення виконавчих органів міста Києва та КМДА, створення напівавтономних районних рад, що обираються прямим голосуванням, та запровадження механізму нагляду за законністю їхньої діяльності) слід вітати», — йдеться у висновку Ради Європи.

Згідно з текстом законопроєкту, міський голова втратить право голосувати за рішення Київради, а повноваження Київської міської державної адміністрації буде передано градоначальнику зі збереженням за керівником КМДА функцій контролю виконання норм законодавства і права оскаржувати в судовому порядку рішення міської ради.

КМДА стане магістратом. Саме так у законопроєкті назвали виконавчий орган Київради. Водночас чиновники Ради Європи наголошують, що у тексті документа немає інформації про утворення нової міської державної адміністрації.

Також проєкт закону передбачає створення (знову) районних рад, депутатів яких обиратимуть прямим голосуванням. Інтерфакс наводить заяву народного депутата фракції «Слуга народу» Дмитра Гуріна, одного з авторів документа, що в столиці проведуть адміністративно-територіальну реформу. А саме — зменшать території районів міста та збільшать кількість цих районів

Окрім цього, депутати Київради отримуватимуть зарплатню за свою діяльність, розмір якої визначатиме міська рада. «Бюджет Києва — $2 млрд. Якщо депутатам не платять городяни, то це робитиме хтось інший», — сказав Гурін у п'ятницю.

У Раді Європи називають відокремлення посад голови КМДА та мера столиці прямою забороною на поєднання цих посад, а передачу виконавчих функцій міській владі — дуже позитивним кроком.

РЄ рекомендує парламенту юридично встановити, щоб виконання Київським магістратом рішень, ухвалених під час здійснення власних законних повноважень, не підлягало нагляду щодо доцільності з боку голови КМДА. Також РЄ рекомендує встановити, що всі акти, які стосуються міської влади, прийняті головою міськадміністрації, можуть бути оскаржені в судовому порядку.

У Раді Європи радять переглянути положення, що ускладнюють загальні правові норми. Наприклад, у законопроєкті йдеться про міжмуніципальне співробітництво (між територіальними громадами), про просторове планування (регулярність внесення змін до стратегічних документів розвитку просторового планування міста Києва) тощо.

З магістратом та хабарями. Як Київ позбавили магдебурзького права