Рада попередньо підтримала нерозголошення пов’язаних із війною судових рішень

23 травня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект 7033-д, який обмежує публікацію у відкритому доступі пов’язаних із війною судових рішень.

Як повідомляє депутат Ярослав Железняк, у сесійній залі законопроєкт підтримали 250 парламентарів.

Автори пропонують «з мотивів безпеки» на час дії воєнного стану та ще на рік потому приховати із загального доступу судові рішення у справах щодо кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки, у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації або проти встановленого порядку несення військової служби. 

Також документом передбачається розширення переліку відомостей, які не можна розголошувати в текстах судових рішень, зокрема, назв і місць розташування критичної інфраструктури та номери військових частин.

Водночас законопроєкт розкритикували журналісти. У спільній заяві Інституту масової інформації, «Медіаруху», «Детектор медіа» та видання судової журналістики «Ґрати» заявили, що вбачають у цій пропозиції спробу цензури, яка значно звузить можливості громадського контролю над важливими судовими процесами та ймовірно сприятиме суддівському свавіллю. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Верховна Рада призначила нового суддю Конституційного суду: що про нього відомо