Рада прийняла за основу законопроєкт про перезавантаження БЕБ: чому це важливо

11 квітня Верховна Рада у першому читанні підтримала урядовий законопроєкт № 10439 про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Про це повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк.

«За» проголосували 264 парламентарі. Відзначимо, що у лютому вони вже відправляли цей документ на повторне перше читання.

Законопроєкт передбачає обовʼязкову переатестацію співробітників БЕБ, а  також зміну порядку призначення та звільнення директора Бюро. За чинною редакцією закону конкурсну комісію з його обрання формують РНБО і Верховна Рада, а тепер це право пропонують передати Кабміну. При цьому половину складу комісії призначатимуть на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які надають Україні технічну допомогу у сфері запобігання і протидії корупції. Ці члени комісії будуть мати переважне право голосу під час ухвалення рішень. 

Водночас низка бізнес-асоціацій України у четвер опублікували звернення, вказавши, що парламент під час підготовки законопроєкту не до кінця врахував їхні побажання.

Під час розгляду законопроєкту голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія пообіцяв, що під час підготовки до другого читання у документі врахують зауваження МВФ, G7 та бізнесу.

Нагадаємо, що перезавантаження Бюро економічної безпеки стало однією з умов для України в програмі розширеного фінансування МВФ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Рада доручила Кабміну додатково виплачувати по 70 тис. грн військовим «на нулі»