Рада ухвалила законопроєкт про реєстри військового обліку та цифровізацію армії

16 січня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та у цілому законопроєкт №10062 щодо електронних реєстрів для військового обліку та цифровізації української армії.

Нардеп Ярослав Железняк («Голос») повідомив, що документ підтримали 249 депутатів. При цьому частина запропонованих правок не набрала необхідної кількості голосів.

В Міноборони наголошували, що цей законопроєкт є критично важливим для обороноздатності України.

«Реалізація його положень сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також нарешті переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат», — йдеться у повідомленні.

Основні положення законопроєкту №10062

  • удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо;
  • запровадження можливості створення і використання цифрового військового-облікового документу (сертифікату);
  • створення реєстру військовослужбовців ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовослужбовцям.
  • створення порталу електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних в системі;
  • Міністерство оборони зможе розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Реєстр військовозобовʼязаних «Оберіг»: яка там є інформація і як її перевірити
Рейтинг армій світу Global Fire Power 2024: на якому місці Україна і хто найсильніший