Рада ухвалили бюджет на 2021 рік. Дефіцит скоротили на 23,4 млрд грн
Pixabay

Верховна Рада ухвалила бюджет на 2021 рік. За нього проголосували 289 депутатів.

Проєкт бюджету у парламенті представляв міністр фінансів Сергій Марченко. Він назвав його «бюджетом можливостей». Міністр окремо зазначив, що до другого читання капітальні видатки збільшили на 10,2 млрд грн — до 100 млрд грн.

Видатки на безпеку і оборону зросли до 5,93% ВВП, також передбачено, 89 млрд на «Велике будівництво», 4,5 млрд  на розвиток залізниці, 2,4 млрд  на розбудову аеропортів.

Однією з найбільших змін у проєкті бюджету між першим і другим читанням стало скорочення дефіциту з 270 млрд грн до 246,6 млрд грн.

«Дефіцит бюджету у 2020 році буде профінансований. Підставами для цього є останні аукціони, макрофінансова допомога. Накопичені видатки на грудень є проблемою, але ми з нею справимся, не переживайте»,  запевнив Марченко.

Ухвалений бюджет на 2021 рік передбачає, що наступного року українська економіка зросте на 4,6%. Це при тому, що за результатами поточного року очікується падіння на 5%.

Доходи бюджету збільшили на майже 21 млрд грн. Видатки загалом зменшили на 2,7 млрд грн, а у загальному фонді, звідки фінансуються переважна більшість видатків бюджету, — на понад 11 млрд грн.

У спецфонді бюджету передбачений новий вид доходів — від легалізації азартних ігор, з з них планують отримати майже 7,5 млрд грн.

9 млрд очікують від ефективної роботи фіскальних органів та більших податкових надходжень. Ще 1 млрд грн має додатково надійти від податку на прибуток підприємств.

Раніше в цей же день депутати ухвалили правки до Бюджетного кодексу. Вони, зокрема, дозволять ефективніше проводити державні закупівлі ліків.