Рада відтермінувала обов'язкове встановлення газових лічильників
УНІАН

Верховна Рада ухвалила закон, яким до 1 січня 2023 року відтермінувала обов'язкове встановлення газових лічильників.

Народні обранці вважають, що нині недостатньо підстав для  встановлення — чинні норми споживання газу необґрунтовані і немає інформації, чи можна економити на сплаті за газ після обладнання засобів обліку.

Директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко взагалі вважає, що вартість встановлення лічильників закладена у тариф ще з 2011 року.

«1 січня 2018 року в усіх квартирах мали б стояти газові лічильники. Натомість облгази не виконали цього, а почали встановлювати загальнобудинкові лічильники. І тоді навіть втрати у внутрішньобудинковій мережі  лягали на мешканців будинків», — зазначає Сергієнко.

Контроль за забезпеченням встановлення лічильників газу здійснює НКРЕКП — Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Вона має щокварталу оприлюднювати на своєму сайті відомості щодо обсягів спожитого газу.

Українці за бажанням можуть встановити лічильники власним коштом. А держава протягом трьох місяців має компенсувати його середню вартість.