Рада визначила строк перебування на посаді керівника САП у п’ять років
УНІАН

Верховна Рада встановила термін перебування на посаді керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За цей законопроект №4227 проголосували 289 депутатів Ради.

Ухвалений документ уточнив положення частини четвертої статті 39 закону «Про прокуратуру». Раніше дія цієї норми була зупинена.

Законопроект №4227 відновив положення, згідно з яким керівник САП призначається на посаду строком на п’ять років.

Тими часом посада очільника САП залишається вакантною після звільнення у серпні 2020 року Назара Холодницького. Він очолював відомство із 2015 року.

Однак процедуру призначення нового керівника чиновники не могли розпочати через необхідність змінити законодавство.

Депутати делегували своїх членів до складу Конкурсної комісії з обрання керівника САП. Після ухвалення законопроєкту № 4227 розблокувався і порядок його призначення.

Після обрання переможця конкурсу на посаду керівника САП комісія подає цього кандидата для його призначення генеральним прокурором.

17 вересня Верховна Рада ухвалила проєкт постанови, яким затвердила учасників комісії з проведення конкурсу на адміністративні посади у САП. Комісія складається із 11 осіб: чотирьох делегує Рада прокурорів, сімох – парламент.

Запропонованих кандидатів критикували опозиційні парламентські фракції, вказуючи, що у них немає досвіду у сфері боротьби із корупцією (ця вимога є у ст. 8 закону «Про прокуратуру»).

Євродепутати, члени комітету із закордонних справ Віола фон Крамон-Таубадель та Міхаель Галер перед голосуванням у вересні заявили, що Україна ризикує втратити підтримку МВФ та безвізовий режим із ЄС.

САП більше не шукає підозрюваних в справі «Роттердам+»