Рада визнала Революцію Гідності одним із ключових моментів державотворення
Олег Андрос

Верховна Рада України затвердила заяву у зв’язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності.

Про це стало відомо із трансляції засідання Верховної Ради.

Парламент підтримав заяву «у зв’язку з шостою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності», якою визнає події 2013–2014 років ключовим моментом українського державотворення.

Відповідне рішення депутати ухвалили 17 лютого, у переддень річниці початку масових розстрілів на Майдані Незалежності.

Постанову підтримали 295 народних депутатів:

  • «Слуга народу» — 200;
  • «Європейська солідарність» — 24;
  • «Батьківщина» — 20;
  • «За майбутнє» — 12;
  • «Голос» — 15;
  • «Довіра» — 16;
  • позафракційні — 8.

Проти висловилися 17 представників ОПЗЖ (у повному складі) та один народний депутат від «Слуги народу» — Максим Бужанський. Двоє його колег по фракції, Євгеній Шевченко та Євгеній Брагар, утрималися. Загалом утрималися 10 парламентарів, ще 38 не голосували

Один із парламентарів, які виступали перед голосуванням, представник правлячої партії Микита Потураєв запропонував внести технічну правку в постанову, оскільки вона ухвалена в сьому річницю Революції гідності.

«Винуватці мають постати перед судом та в ході справедливого та неупередженого процесу притягнуті до відповідальності. Подальше зволікання в цьому питанні недопустиме, бо непокаране зло зростає», — йдеться в заяві народних обранців.

У заяві вказується, що загибель активістів Майдану, збройна агресія РФ проти України, окупація Росією Криму та Донбасу сталися не в останню чергу внаслідок політики колишнього президента Віктора Януковича та сформованого ним злочинного режиму, який підтримувався РФ і діяв всупереч національним інтересам України.

Проєкт постанови до Верховної Ради подавали ще у 2020 році, тому вона має назву «у зв'язку з шостою річницею початку Євромайдану та подій Революції гідності».

У лютому 2021 року адвокати родин Небесної сотні та потерпілих учасників Революції гідності закликали якомога швидше підтримати цю постанову.

Документ, ініційований групою депутатів на чолі з Олександрою Устіновою («Голос»), проголошує, що узурпація влади у 2010–2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини.

Революцію Гідності у документі назвали «одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи».

Нардепи констатують, що українці та іноземці віддали життя під час Революції Гідності, «захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України».

Нардепи засудили протиправну діяльність окремих працівників підрозділів міліції особливого призначення «Беркут», міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів та інших посадових і службових осіб під час Революції Гідності як «таку, що завдала непоправної шкоди державі та суспільству».

Обранці також констатували, що держава або окремі посадові особи не можуть свавільно обмежувати свободу зібрань.

Сьогодні ж у «справах Майдану» Київський апеляційний суд надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно колишнього начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ у місті Києві. Відповідна інформація оприлюднена на сайті Офісу генпрокурора.

Передісторія

За даними прокуратури, всього під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Справи Майдану. Янукович запросив прокурорів і ДБР в Росто