Рада заборонила діяльність російської церкви в Україні

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій». Він забороняє діяльність релігійних організацій пов’язаних з росією на території України.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Законодавчу ініціативу №8371 ухвалили 265 народних депутатів.

«Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. Але окрім одного пункту — згідно з ним, громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ», — додав Железняк.

Що відомо про законопроєкт

У січні 2023 року уряд зареєстрував законопроєкт, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з росією. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Законопроєкт підготували за рішенням Ради національної безпеки і оборони. РНБО просило президента Володимира Зеленського розглянути діяльність релігійних організацій на території нашої держави в умовах військової агресії рф проти України. Причина — недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів.

У березні 2024 року Комітет ВР підтримав законопроєкт про заборону УПЦ МП в Україні.

В УПЦ наголошували, що діють юридично в межах українського законодавства, а рішення РНБО назвали «розмаїтим». Мовляв, ідеться про московський патріархат, «а УПЦ, відповідно до всіх установчих документів, є самостійною, незалежною і не підпорядковується московському патріархату».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Всеукраїнська Рада церков підтримала заборону УПЦ МП в Україні