Рада затвердила реформу містобудування, яку критикують мери та активісти

13 грудня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та у цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який критикували мери, архітектори та громадські активісти.

Про це повідомили у Telegram нардепи Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

Законопроєкт в цілому підтримали 228 народних депутатів. 

Про що йдеться у законопроєкті №5655

Документ передбачає ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), яка раніше виконувала функції з державного містобудівного нагляду та погоджувала введення об'єктів в експлуатацію. Частину її повноважень отримає Міністерства розвитку громад та територій.

Після ліквідації ДАБІ замовник має можливість сам обирати, хто буде контролювати будівництво: виконавчий орган сільської, селищної, міської ради з питань містобудівного контролю чи приватні контролери – уповноважені юридичні особи, з якими він укладає договір. Саме можливість створення «приватних контролерів» викликала найбільшу критику.

Також законопроект №5655 передбачає створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Реєстрація права на виконання підготовчих та будівельних робіт відбуватиметься тільки через цю електронну систему. Право користуватися цим реєстром нададуть нотаріусам та державним реєстраторам.

Чому законопроєкт №5655 критикують мери та громадські активісти

Мер Києва Віталій Кличко напередодні голосування заявив, цей законопроєкт повністю нівелює контроль міст за будівництвом і створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок. Крім того, він розкритикував можливість створення приватного органу контролю без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування.

«Таким чином, самовільне будівництво стає повністю легалізованим, порушуючи права як власників земельних ділянок, так і мешканців громад», — наголосив він.

Асоціація міст України, яку очолює Кличко, зайняла аналогічну позицію. У заяві, яку підписали мери 40 міст (Львова, Чернігова, Тернополя, Хмельницького, Вінниці та інших) йдеться, що законопроєкт №5655 «веде до монополізації будівельного ринку, позбавить громадськість та місцеву владу можливості впливати на незаконні забудови, призведе до відшкодування самовільним забудовникам з місцевого бюджету, порушить права власників земельних ділянок та знищить досягнення децентралізації».

Рух ЧЕСНО, Центр протидії корупції, De jure та кілька інших громадських організацій таких перед розглядом у парламенті закликали відтермінувати цей законопроект

Зокрема лідер «ЧЕСНО» Віта Думанська заявила, що законопроєкт передає містобудування під контроль забудовників.

«Якщо буде прийнятий законопроєкт №5655 у тому вигляді, в якому він є, то держава не зможе жодним чином зупинити будівництво. У законі відсутні процедура анулювання права будувати. Більше того, у законі немає процедури, яка могла б зупинити будівництво навіть якщо документи анульовані судом», — вважає вона.

При цьому Думанська стверджує, що пропозиції від різних організацій, які були подані на розгляд профільного парламентського комітету, не розглядали і не обговорювались.

Позиція авторів законопроєкту №5655

Один з авторів документу, нардеп від «Слуги народу» Олена Шуляк, яку 13 грудня Рада обрала головою парламентського комітету з питань регіонального розвитку та містобудування, навпаки переконує, що законопроєкт підвищить роль органів місцевого самоврядування у містобудуванні.

«Після ухвалення законопроєкту №5655 у руках місцевої влади будуть усі необхідні інструменти, щоб протидіяти хаотичній забудові та незаконному будівництву — аж до демонтажу незаконних об’єктів без рішення суду. І це покладе край багатьом типовим проблемам українських міст», — стверджує вона.

Також вона коментувала занепокоєння, що  будівельні компанії зможуть створювати власні фірми, які «контролюватимуть» їх діяльність.

«Здійснення містобудівного контролю "приватним контролем" не допускатиметься, якщо в замовника або генпідрядника та уповноваженої особи наявні спільні кінцеві бенефіціарні власники юридичної особи» — казала Шуляк.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Рада дозволила українцям зберігати до 2 тис. літрів пального без ліцензії