Рада звернулася до Конгресу США за підтримкою санкцій проти газопроводу «Північний потік-2»
Getty Images

Верховна Рада України на засіданні в п’ятницю, 21 травня, ухвалила звернення до Конгресу США щодо активізації зусиль зі зміцнення енергетичної безпеки України та Європи шляхом загального запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2». Відповідне рішення підтримало 292 народних депутатів України, повідомляє нардеп Василь Мокан.

«Сьогодні Верховна Рада розглядає і, я сподіваюся, прийме звернення до США — я впевнений, це побачать, почують і підтримають інші держави світу — щодо «Північного потоку — 2», який становить і політичну, і економічну, і енергетичну загрозу для багатьох країн світу», — сказав під час виступу ще до голосування автор постанови, спікер парламенту Дмитро Разумков.

Постанова доручає голові Верховної Ради забезпечити невідкладне направлення тексту звернення до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки. У постанові депутати пишуть про стурбованість тим, що представлена 19 травня Державним департаментом США доповідь Конгресу США та запропоновані додаткові санкції не передбачають заходів проти ключової компанії учасника «Північного потоку-2» — Nord Stream AG.

«Ми переконані, що єдиним довгостроковим механізмом гарантування невикористання Росією «Північного потоку — 2» в якості енергетичної зброї є повне блокування можливості його завершення та введення в експлуатацію», — пишуть автори постанови.

ВРУ у зверненні закликає Палату представників та Сенат Конгресу США «використати весь наявний інструментарій, передбачений американським законодавством, для цілковитого і незворотного зупинення будівництва газопроводу в межах проекту «Північний потік-2» шляхом застосування блокуючих санкцій проти всіх учасників даного російського геополітичного проекту, у тому числі Nord Stream AG.

Контекст

Днем раніше адміністрація президента США Джо Байдена ввела і одразу призупинила дію санкцій проти компанії-оператора проекту газопроводу Nord Stream 2 AG і її гендиректора Маттіаса Варніга. Вашингтон пояснив свою позицію «національними інтересами». Рішення розкритикував голова комітету із закордонних справ Сенату Роберт Менендес. Адміністрація Байдена раніше називала «Північний потік-2» «поганою ідеєю» і прикладом «шкідливого впливу Росії», зазначив Менендес.

Водночас Держдепартамент схвалив введення санкцій проти чотирьох суден: «Балтійський дослідник», «Владислав Стрижов», «Юрій Топчев» і «Академік Черський». Також під обмежувальні заходи потрапили чотири компанії.

США, Україна, Польща та балтійські країни активно виступають проти будівництва газопроводу, побоюючись посилення впливу Росії на європейському енергетичному ринку. Вашингтон ввів санкції стосовно фірм, що беруть участь в спорудженні трубопроводу. Водночас уряд Німеччини підтримує «Північний потік-2», хоча в країні є і чимало його критиків.

У Сенаті США виступили за скасування винятків у санкціях проти «Північного потоку-2»

У Сенаті США 14 республіканців ініціювали законопроєкт, який скасовує винятки у санкціях проти учасників будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Про це повідомляє The Hill.

«Закон про Захист нашого добробуту шляхом розширення санкцій проти РФ має відновити обмеження проти компанії (Nord Stream 2 AG), яка стоїть за газопроводом, її гендиректора Маттіаса Варніга, а також поширити їх на «субпідрядників від будь-якої організації, що працює на газопроводі», — зазначається в повідомленні.

Видання наводить заяви співавторів законопроєкту, які називають «хибною» стратегію Байдена стосовно часткових санкцій проти російського газопроводу та закликають негайно зупинити проєкт «Північний потік-2».

20 травня канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Байден «тепер трохи наблизився до нас у зв'язку з конфліктом навколо «Північного потоку-2», щодо якого ми маємо різні погляди».

Будівництво «Північного потоку-2» зупинити практично неможливо, — Білий дім

Зупинити  будівництво газопроводу «Північний потік-2», коли він уже завершений на 95%, є практично неможливим для адміністрації США.

Про це заявила прессекретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі.

«Яким чином ми зможемо зупинити проект в іншій країні, який побудований уже на 95%?», — сказала Псакі, відповідаючи на питання журналіста про те, чи здатні США за допомогою санкцій зупинити будівництво газопроводу.

За її словами, Вашингтон і так «прийняв значні заходи», аби продемонструвати своє неприйняття проекту «Північний потік-2». При цьому Псакі вказала на санкції, введені напередодні відносно компаній і суден, залучених до будівництва газопроводу.

Ми ввели санкції проти чотирьох російських компаній, чотирьох російських судів, що беруть участь в підпадає під дію санкцій діяльності. Ми також ввели санкції стосовно дев'яти суден, що належать російському уряду. Ми безумовно застосоували суттєві заходи

Держдеп США 19 травня передав до Конгресу звіт про санкції, пов'язані з «Північним потоком-2». Такі звіти адміністрація США, згідно з законом, повинна передавати конгресменам кожні три місяці. Згідно з документом, на компанію-оператора газопроводу Nord Stream 2 AG санкції не поширюються.

Законодавці США розкритикували рішення адміністрації президента Байдена про відмову вводити санкції проти оператора «Північного потоку-2». Сенатори-республіканці внесли законопроект, який пропонує знову ввести санкції проти організацій, що беруть участь в будівництві трубопроводу.

Нагадаємо, будівництво газопроводу «Північний потік-2» в основному завершено. У водах Німеччини все ще треба побудувати 13,9 км першої гілки і 16,8 км — другої гілки.

Блінкен планує на зустрічі з Лавровим обговорити «Північний потік-2»