Радіаційний фон в Україні: інтерактивна онлайн-карта
Unsplash

Під час спеціального засідання Європейської ради президент Зеленський заявив, що після того, як окупанти знищили майже всю теплову генерацію, можливі атаки на АЕС. Росіяни кілька разів неодноразово намагалась звинуватити Україну у використанні дронів біля окупованої ЗАЕС.

За таких ризиків кожен українець має змогу самостійно перевірити рівень радіації у своєму місті, використовуючи онлайн-сервіси.

Chas News розповідає, де можна відслідковувати радіаційний фон, аби першим дізнатись про можливу загрозу.

Онлайн карта радіаційного фону в Україні

Інтерактивна карта SaveEcoBot у режимі онлайн дозволяє моніторити рівень радіації у кожному регіоні України, крім окупованих. Дані, за якими оновлюється мапа, надає МОЗ та ДТЕК. Також вона відслідковує забруднення повітря, якість води та надає інформацію про пожежі.

Радіаційний фон в Україні станом на 19 квітня

Норми радіаційного фону

Для вимірювання рівню радіації використовують пошукові сцинтиляційні дозиметри, а також дозиметри на базі датчика Гейгера-Мюллера. Вони можуть показати наступне:

  • 0,1-0,2 мк3в/год — нормальний рівень радіації, яку людина відчуває щодня;
  • до 0,3 мк3в/год — допустимий рівень радіації;
  • 0,3-1,2 – мк3в/год — підвищений рівень радіації;
  • понад 1,2 – мк3в/год — небезпечний рівень радіації, при якому може розвиватися променева хвороба.

Що робити у разі радіаційної аварії

Раніше у МВС розповідали, що у першу чергу робити у випадку теракту на АЕС та підвищенню рівня радіації. Там наголосили, що у разі надзвичайної ситуації потрібно буде дослухатись до вказівок влади.

Радіоактивний фон, який можливо бути в повітрі, зберігатиметься приблизно одну добу.

«Тобто на 80% ми зменшимо радіоактивний фон саме протягом доби. За цей час, якщо не буде евакуаційних заходів, то ми говоримо про те, що кожен громадянин має закритись в приміщенні, закрити вентиляції. Системи вентиляції мають бути вимкнені — кондиціонери, обігрівачі і т.д. Ущільнити необхідно всі отвори, які є в будинках або змощеною тканиною, або скотчем. І ми будемо чітко давати всі вказівки і всі правила поведінки протягом цього часу», — розповів глава МВС Ігор Клименко.

Він додав, що радіація подібна до пилу. Тому на вулиці треба одягати звичайний распіратор або маску, які використовували під час пандемії COVID-19.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити

Йод при радіації. Як вживати йодид калію та чи допоможе він при ядерному ударі