Расистський скандал у Лізі чемпіонів. Футболісти пішли з поля через арбітра
Getty Images

Грандіозний скандал стався у вівторок, 8 грудня, на матчі Ліги чемпіонів «ПСЖ» (Франція) — «Істанбул Башакшехір» (Туреччина). Команди пішли з поля, звинувативши четвертого арбітра в расизмі.

Матч у Парижі обслуговувала бригада з Румунії на чолі з Овідіу Хацеганом.

На 14-й хвилині темношкірий асистент тренера «Істанбулу» П’єр Вебо отримав червону картку від Хацегана за перепалку з четвертим арбітром Себастіаном Колтеску. Біля бокової лінії виникла сутичка.

«Чому ти сказав «negro»?!», — емоційно питав Вебо у Колтеску. Той пояснював, що використав румунське слово «negru», що означає «чорний». І не мав на увазі «negro», тобто «негр». Таким чином він, мовляв, просто хотів сигналізувати по рації головному рефері, кого слід видалити з лави «Істанбулу».

Асистент рефері Себастіан Колтеску вказує головному Овідіу Хацегану на «того чорного хлопця», якого треба видалити з лави / Getty Images

Проте це не заспокоїло лаву турецької команди. Інший темношкірий — нападник команди Демба Ба, що знаходився в запасі, — обурився самим фактом використання слова «чорний».

«Ти жодного разу не сказав «цей білий хлопець». Ти казав «цей хлопець». То чому, коли ти згадуєш чорного хлопця, ти маєш казати «цей чорний хлопець?!», — вигукував Демба Ба.

Хацеган намагався повернути команди на поле, але гравці відмовились продовжувати гру. «Ми не можемо грати з цим хлопцем», — заявив форвард «ПСЖ» Кіліан Мбапе головному рефері, вказавши на Колтеску.

До місця конфлікту підійшов делегат матчу. Він вислухав пояснення Колтеску та порадився з Хацеганом. Після десяти хвилин суперечок команда «Істанбулу» пішла у роздягальню. Її підтримали суперники з «ПСЖ».

Офіційні особи продовжували вмовляти футболістів дограти матч. В якийсь момент начебто вдалося дійти згоди повернутися на поле і перед поновленням гри продемонструвати неприйняття расизму. Але, як повідомляється, не всі гравці заспокоїлись і погодились на це.

Матч дограють у середу, 9 грудня, вже з іншою бригадою суддів.

Чим відомий Колтеску?

Себастіану Колтеску 43 роки. Він почав судити в 1996 році. За 7 років доріс до обслуговування матчів у вищому румунському дивізіоні. Ще через три роки, у 2006-му, став арбітром ФІФА і почав працювати на матчах єврокубків.

У 2008 році румунські ЗМІ повідомили про невдалу спробу суїциду. Колтеску, якому на той момент був 31 рік, намагався вдатись до самогубства. В останній момент його врятувала поліція. Основною причиною депресії судді називали професійні невдачі. Незадовго до цього рефері був позбавлений звання арбітра ФІФА, а також на рік відсторонений від роботи у вищому і першому дивізіонах Румунії через систематичні помилки. До того ж, його покинула дружина.

Поточний сезон мав стати останнім для Колтеску як арбітра ФІФА.

Після скандалу в Парижі він на звинувачення у расизмі відповів : «Румунською «negru» означає «чорний». Я не расист».

«Динамо» перемогло команду Реброва і вийшло до Ліги Європи