Референдум про позаблоковий статус України – що пропонує Зеленський
Знищення російської техніки в Чорнобаївці/Генштаб ЗСУ

Володимир Зеленський вважає, що питання позаблокового статусу України має бути винесене на референдум. Але спочатку росія має вивести війська з України.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю російським ЗМІ.

Росія вимагає, аби Україна закріпила позаблоковий статус у своїй Конституції. Щодо цього питання треба провести референдум, вважає Зеленський. Якщо проводити рішення через Верховну Раду, то потрібно, аби їх розглядали протягом двох сесій –  це щонайменше рік, каже президент. Тому альтернативою він вважає референдум про позаблоковий статус України.

«Референдум — крок швидший, ніж змінити конституцію. Референдум відбудеться протягом кількох місяців», - сказав президент. Також Зеленський відзначив, що в опитуванні зможуть взяти участь також особи, які виїхали з України – голосування буде відбуватися там же, де і під час президентських виборів.

Президент України наголосив, що референдум можливий лише після виведення російських військ з України. Також він наголосив, що очікує отримати від західних країн гарантії. Але жодна країна Заходу не сяде за стіл підписання, якщо на території України будуть російські війська. Референдум за їх присутності на міжнародному рівні не буде визнаний – наголосив Зеленський.

Також рішення має бути закріплене гарантіями безпеки від західних країн. Однак це не має бути «папірець» на кшталт Будапештського мемурандума.

Зеленський вважає одною із ключових умов для укладання угоди про позаблоковість зустріч із президентом росії володимиром путіним.

«Йому треба своїми ногами виходити звідти, де він там є і прийти на зустріч до мене в будь-яку точку світу, крім... Вважаю безпредметною зустріч у Білорусі, Росії, Україні», - сказав Зеленський.

«Ось ми зустрілися, ми з ним домовилися, цього достатньо -нашого з ним договору з підписами, з печатками, хоч кров'ю. Цього достатньо, щоб розпочати процес виведення військ. Війська мають бути виведені, гаранти все підпишуть, і все. Це все працюватиме далі. Далі ратифікація у парламенті, референдум кілька місяців, а потім зміни до конституції», - висловив своє бачення Зеленський.

Він також відзначив, що тривалий час щиро вірив, що зможе знайти порозуміння з путіним, але не досягнув результатів.

Путін серйозно побоюється за своє життя. Він розуміє, які лиходійства творить — Геннадій Гудков