Реформа завершується. Зеленський дозволив місцевим громадам розпоряджатися землями

Володимир Зеленський, президент України підписав законопроєкт №2194, який дозволяє передати землі за межами населених пунктів у комунальну власність. 

Це відбулося у ході його виступу на форумі «Україна 30. Земля».

Згідно з документом, землі державної власності за межами населених пунктів передаються у комунальну. Винятком є ​​землі, необхідні державі для виконання її функцій.

Закон надає органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення приватних земділянок і по затвердженню планів детального планування території за межами населених пунктів.

У Головному юридичному управлінні Верховної Ради підкреслили, що окремі положення закону спрямовані на полегшення доступу іноземців, осіб без громадянства чи іноземних юридичних осіб до набуття у власність земельних ділянок. Вони фактично забороняють цим особам отримувати у власність де-факто землю «сільськогосподарського призначення».

До того ж зміна цільового призначення землі здійснюватиметься за ініціативою власників. Змінити його може сільська, селищна або міська рада.

16 березня Рада почала розгляд законопроєкту №2194. Нардепи пройшли 3128 поправок до другого читання документа. 28 квітня парламент ухвалив відповідний проєкт закону у другому читанні. Ухвалення документу в залі супроводжувалося криками «Ганьба!». Минулого тижня Верховна Рада розблокувала підписання законопроєкту №2194, який дозволяє передати землі за межами населених пунктів у комунальну власність.

Зеленський ввів у дію санкції проти бойовиків, окупантів та «злодіїв у законі»