Регулятор ЄС визнав вакцину AstraZeneca безпечною для подальшого використання
Getty Images

У Європейському агентстві з лікарських засобів визнали вакцину AstraZeneca безпечною для подальшого використання після розслідування повідомлень про випадки тромбів у пацієнтів після вакцинації.

Про це повідомляє The Guardian.

Голова Європейської міжнародної асоціації Емер Кук заявила, що комітет з питань безпечності препаратів вирішив, що вакцина є безпечною та ефективною і переваги її використання перевищують будь-які потенційні ризики.

За її словами, комітет дійшов «чіткого наукового висновку» про те, препарат AstraZeneca не збільшує загальний ризик розвитку тромбів.

За словами Кук, з наявних даних «не можна повністю виключити наявність зв’язку між цими випадками та вакциною», і регулятор продовжить відстежувати такі тенденції — але ще раз наголосила, що вакцину можна вважати безпечною та ефективною для захисту від ризиків, пов’язаних з коронавірусом.

Керівниця комітету з безпеки вакцин Сабін Штраус сказала, що експерти не побачили проблем із якістю вакцини чи якоїсь окремої партії. На її думку, ризик розвитку тромбів не є вищим після вакцинації, ніж за її відсутності, і ті випадки, які змусили деякі країни призупинити використання, були надзвичайно рідкісними.

Напередодні після повідомлень про розвиток тромбів у пацієнтів, щеплених вакциною AstraZeneca, включно з летальними випадками, щонайменш 13 країн ЄС призупинили її використання до завершення розслідування.

Chas News повідомляв, що у Норвегії підтвердили утворення тромбів після вакцинації AstraZeneca.

Раніше ВООЗ рекомендувала продовжити вакцинувати препаратом AstraZeneca.  

Зеленський анонсував поставку вакцини Sinovac в кінці березня