Регулятор підвищив тариф на передачу електроенергії для «Укренерго» на 7,5% з 1 квітня

Нацкомісія, що здійснює регулювання енергетики та комунпослуг (НКРЕКП), 17 лютого схвалила підвищення з 1 квітня тарифу на передачу електроенергії для ПрАТ «НЕК «Укренерго».

Тариф зросте на 7,5% — з 293,93 до 316,08 грн/МВт-год.

Постанову про це опублікували на сайті Нацкомісії.

«Це схвалення. Усіх запрошуємо до обговорення. Якщо хтось бачить інші джерела або неточності, або якісь можливості щодо оптимізації тарифу, ми з готовністю співпрацюватимемо абсолютно з усіма сторонами. На сьогодні це 316,08 грн/МВт-год», — цитує «Інтерфакс» заяву глави НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Причиною підвищення тарифу комісія назвала включення в його структуру 1,495 млрд грн витрат на виплату відсотків. Вони нараховані на 10,25 млрд грн кредитів держбанків. Їх оператор системи передач узяв, аби розрахуватися з ДП «Гарантований покупець» («ГарПок»).

Водночас Нацкомісія відмовилася включити в тариф, за пропозицією «Укренерго», 11,350 млрд грн дефіциту коштів у 2021 році на фінансову підтримку «ГарПоку». Нестача виникла через покладання спеціальних обов’язків (ПСО) для розрахунків із «зеленою» генерацією.

Поки ми не включаємо як мінімум 20% суми до тарифу «Укренерго», але відсотки я не бачу можливості не включити

Тарифи на електрику для населення з квітня підвищуватися не будуть, однак представників бізнесу чекає «сюрприз». Пдвищення тарифу тиснутиме на всіх, хто в своєму виробництві використовує електрику. Про це заявила ексдержуповноважена АМКУ Агія Загребельська на своїй сторінці в Facebook.

В результаті подорожчання електроенергії собівартість виробництва всіх товарів, робіт і послуг зросте.

З 1 грудня 2020 року тариф НЕК «Укренерго» на передачу електроенергії зріс на 30% та склав 312,76 гривні за МВт-год.

Україна після 2023 року повністю відмовиться від електроенергії з РФ і Білорусі