Республіканці можуть скоротити допомогу Україні у разі перемоги на виборах у США
Дональд Трамп та Кевін Маккарті

Лідер Республіканської партії у Палаті представників Конгресу США Кевін Маккарті заявив про можливе скорочення допомоги Україну у разі перемоги його політсили на виборах у листопаді.

Про це з посиланням на інтерв'ю політика Punchbowl News пише Bloomberg.

За його словами, пріоритетом республіканців буде вирішення внутрішніх проблем у країн.

«Україна важлива, але це не може бути єдиним, чим вони (демократи – ред.) займаються, і це не може бути карт-бланш», – сказав Маккарті. 

Як зазначає видання, наразі надання допомоги Україні схвалюють обидві партії у Конгресі, однак фракція республіканців, яка підтримує гасло Дональда Трампа «Америка понад усе», ставить під сумнів роль США у наданні зброї та коштів. 

Зокрема, у травні 11 республіканців у Сенаті та 57 у Палаті представників проголосували проти пакету допомоги Україні в $40 млрд. При цьому сам МакКарті і два його заступники тоді голосували за.

В той же час представник Техасу Майкл МакКол, головний республіканець у комітеті Палати представників з іноземних справ, заявив, що його однопартійці у першу чергу занепокоєні вартістю допомоги Україні, а не її метою.

За його словами, республіканці хочуть, щоби інші партнери по НАТО взяли на себе більше видатків у цій справі.

Окремо він наголосив, що заява Маккарті не свідчить, що допомога Україні обов'язково буде скорочена.

«Я вважаю, він (Маккарті — ред.) просто говорить, що ми не збираємось виписувати карт-бланш без нагляду і підзвітності, які буде забезпечувати мій комітет», — сказав конгресмен.

Нагадаємо, 8 листопада у США пройдуть проміжні вибори. На них переобиратимуть повний склад Палати представників та третину членів Сенату. Наразі більшість в обох палатах Конгресу мають демократи, проте, на думку багатьох аналітиків, у листопаді республіканці імовірно отримують контроль над Палатою представників та, можливо, над Сенатом.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Нідерланди передадуть Україні зенітні ракети, а Канада — артилерійські снаряди