Ґрета Тунберґ пожертвує €100 тис. на справедливий розподіл вакцин від COVID-19 у світі
Getty Images

Екоактивістка зі Швеції Ґрета Тунберґ пожертвує з власного фонду €100 тис. глобальній ініціативі COVAX. Так вона допоможе різним країнам світу безкоштовно отримували вакцини від COVID-19.

Про це дівчина заявила на пресконференції ВООЗ у Женеві, повідомляє організація на сайті.

За словами активістки, міжнародне співтовариство має зробити більше для боротьби з несправедливістю розподілу препарату від коронавірусу.

«Ми маємо засоби, щоб виправити великий дисбаланс, який існує сьогодні у боротьбі з COVID-19 у всьому світі», — пояснила вона.

Також дівчина засудила практику, коли в багатьох країнах вакцинують молодих і здорових людей, коли у менш розвинених країнах вакцина недоступна навіть для людей із групи ризику. Вона назвала її абсолютною неетичною.

За словами Тунберґ, є прямий зв’язок між пандемією і тим, як людство руйнує довкілля.

«Ми самі створюємо ідеальні умови для того, щоб хвороби передавалися від однієї тварини до іншої і до нас», — стверджує вона.

Тунберг закликала уряди, розробників вакцин та світ «активізувати свою боротьбу» з нерівністю у розподілі. Адже найбагатші країни викупили більшість доз вакцин COVID-19, а мешканці бідніших країн позбавлені їх.

Тунберг привітала розробку вакцин у «рекордні строки». Але вона процитувала підрахунки, що донині їх отримала кожна четверта людина у країнах із високим рівнем доходу й лише одна із п’ятиста у країнах із середнім та низьким доходом.

Міжнародне співтовариство, уряди та розробники вакцин повинні активізувати свою справу та вирішити трагедію, яка полягає у несправедливості (розподілу) вакцин. Подібно до кліматичної кризи, тих, хто є найбільш вразливим, потрібно визначити пріоритетними (у щепленнях)

Вона змогла зробити пожертвування завдяки нагородам, які Фонд Грети Тунберг отримав за пропагандистську підтримку в боротьбі зі зміною клімату.

Гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус подякував Тунберг за її приклад — «рятівне пожертвування» для COVAX.

Грета Тунберг надихнула мільйони людей у ​​всьому світі на дії щодо подолання кліматичної кризи. Я закликаю світову спільноту наслідувати приклад Грети і робити все можливе, підтримуючи COVAX

Аніл Соні, виконавчий директор Фонду ВООЗ, схвалив пожертву Тунберг як сигнал для політиків, що існує широка підтримка молоді у світі для глобальної відповіді на пандемію.

Тим часом ВООЗ за останній тиждень оголосила про 5,2 млн нових підтверджених випадків COVID-19. Це є найбільшим щотижневим підрахунком, за даними агентства охорони здоров'я ООН.

Світ візьме COVID-19 під контроль за кілька місяців, якщо справедливо поділить ресурси, — ВООЗ