«Революція роботів» змінить баланс робочих місць у світі до 2025 року

Половина всіх робочих завдань буде виконуватися машинами до 2025 року. Ця зміна, ймовірно, погіршить нерівність, прогнозує Світовий економічний форум (СЕФ) у своєму звіті.

BBC наводить заяву аналітичного центру, що «революція роботів» створить 97 млн робочих місць у всьому світі, але знищить майже стільки ж, а деякі громади опиняться під загрозою.

Рутинні та ручні роботи у сфері адміністрування та обробки даних будуть автоматизовані найбільше, заявив СЕФ. Але додав, що з'являться нові робочі місця у сфері догляду, великих даних та зеленої економіки.

Дослідження Форуму охопили 300 найбільших світових компаній, у яких працює вісім мільйонів людей по всьому світу.

Більше 50% опитаних роботодавців заявили, що розраховують прискорити автоматизацію деяких позицій у своїх компаніях, а 43% вважають, що можуть скоротити робочі місця завдяки технологіям.

СЕФ заявив, що пандемія прискорила впровадження нових технологій, оскільки фірми прагнули скоротити витрати та застосувати нові способи роботи. Але він попереджає, що працівники зараз стикаються з подвійною загрозою через «прискорення автоматизації та наслідки рецесії COVID-19».

«[Ці речі] поглибили існуючу нерівність на ринках праці та повернули назад досягнення у зайнятості після світової фінансової кризи у 2007-2008 роках», — сказала Саадія Західі, керуючий директор СЕФ. Він додав: «Це сценарій подвійного зриву, який створює чергову перешкоду для робітників у цей непростий час. Вікно можливостей для активного управління цими змінами швидко закривається».

«Зростання попиту»

СЕФ заявив, що нині близько третини всіх робочих завдань виконують машини, а решту виконують люди, але до 2025 року баланс зміститься.

Користуватимуться попитом позиції, у яких важливими є людські навички — консультування, прийняття рішень, спілкування та взаємодія. Також буде «сплеск» попиту на робітників для заміщення робочих місць у сфері зеленої економіки, а також нові ролі в таких галузях, як машинобудування та хмарні обчислення.

Але у звіті сказано, що мільйони рутинних або ручних робіт будуть витіснені технологіями, що найбільше вплине на найнижче оплачуваних та найменш кваліфікованих робітників.

Мільйонам потрібно буде перекваліфікуватися, щоб впоратися зі змінами, тоді як урядам СЕФ рекомендує забезпечити «надійніші мережі безпеки» для переміщених працівників.

 

Компанії США думають над тим, як безпечно повернути персонал до офісу в час COVID-19