Резніков і Залужний просять Раду переглянути повернення 30 тис. грн надбавки військовим

Керівники складових Сил оборони закликали Верховну Раду відкласти повернення усім військовим надбавки у розмірі 30 тис. грн. Про це повідомив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Нагадаємо, відповідний законопроєкт парламент прийняв 10 квітня, однак наразі його підписання спікером заблоковано до розгляду проєкту постанови №8312-П про скасування цього рішення.

Лист з проханням відкласти зазначений проєкт постанови підписали міністр оборони Олексій Резніков, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генштабу ЗСУ Сергій Шаптала, голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, командувач Нацгвардії Юрій Лебідь та голова СБУ Василь Малюк.

Свою позицію керівники ЗСУ та силових відомств пояснили наступними аргументами:

  • проголосована нещодавно правка не вирішує питання, пов’язані з грошовою винагородою, зокрема, строковиків і курсантів;
  • її текст не враховує особливостей проходження служби в різних регіонах і виконання завдань різного ступеня складності;
  • система оплати праці має бути справедливою і забезпеченою бюджетним фінансуванням, а не просто існувати на папері;
  • популізм у цьому питанні може мати вкрай негативні наслідки й викликати розчарування.

Натомість автори листа пропонують зібрати робочу групу з представників Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Генерального штабу ЗСУ і до кінця травня спільно розробити законопроект, який урегулює питання оплати праці захисників.

Арахамія заявив, що фрація «Слуги народу» поділяє такий підхід і тому буде пропонувати відкласти розгляд постанови №8312-П таі негайно створити робочу групу для вирішення цього питання.

10 квітня 2023 року нардепи підтримали поправку в законопроєкт № 8312, яка передбачає повернення доплат по 30 тис. грн усім військовим, поліцейським і рятувальникам до кінця воєнного стану за рахунок обмеження максимальної зарплати топчиновників до 10 мінімальних зарплат. 

Водночас нардеп Ярослав Железняк одразу попереджав, що обмеження на зарплати посадовців покриє не більше 2% від запланованих видатків на надбавки військовим. У зв'язку з цим для повернення виплат 30 тис. грн необхідно переглядати держбюджет та шукати інші джерела фінансування.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зарплати в ЗСУ у 2023 році: скільки отримують рядові та офіцери (таблиці)