РФ «наїхала» на Twitter. «Роскомнадзор» уповільнив роботу соцмережі, а разом із нею і сайт Кремля
TechCrunch

«Роскомнадзор» направив лист на адресу компанії Twitter про те, що зменшив швидкість роботи її сайту в Росії через те, що соцмережа не видалила заборонену інформацію. Про це пише РІА «Новости» із посиланням на пресслужбу відомства.

У листі чиновники погрожують компанії, що доступ до її сайту в РФ обмежать повністю, аж поки вона не видалить «заборонену інформацію».

Відомство пояснило уповільнення сайту тим, що соцмережа не видаляти протиправний контент — «схиляє неповнолітніх до скоєння самогубств, містить дитячу порнографію, а також інформацію про використання наркотичних засобів». Чиновники РФ заявили, що з 2017 року отримали 28 тисяч скарг і 3168 матеріалів до сих пір залишаються доступними.

Представники «Роскомнадзора» кажуть, що зараз немає завдання повністю заблокувати Twitter, але вони можуть це зробити.

Відомство пише, що тривалість обмежувальних заходів, введених вранці 10 березня, залежатиме від того, наскільки швидко представники компанії видалять заборонену інформацію.

У пресслужбі «Роскомнадзора» також повідомили, що відправили в суд три адмінпротоколи щодо соцмережі «за систематичне ігнорування вимог про видалення протиправної інформації». 1 березня відомство оголосило, що з 2017 року компанія Twitter не видалила майже три тисячі матеріалів із забороненою інформацією.

Протоколи склали за статтею 13.41 КоАП РФ, яка передбачає для юросіб багатомільйонні штрафи за відмову видалити заборонений контент. Загальну суму штрафів за правопорушення визначить суд, повідомили в «Роскомнадзоре». Суд розгляне протоколи 2 квітня, пише РИА «Новости».

Уповільнення Twitter в РФ

10 березня «Роскомнадзор» почав уповільнювати швидкість роботи Twitter в Росії. Відомство початок сповільнювати фото- і відеоконтент, але не передачу текстових повідомлень. Через обмеження швидкості роботи Twitter «Роскомнадзор» також загальмував роботу сайтів, в доменних іменах яких є поєднання t.co, наприклад, сайтів Microsoft, Github і RT.

На тлі обмежень перестали відкриватися багато державних сайтів РФ, наприклад, Кремля і Держдуми. Через кілька годин перестали працювати головні державні сайти Росії. У користувачів перестали відкриватися сайти Кремля, уряду, Держдуми і Ради Федерації, Мінекономрозвитку, Мінпромторгу, Слідчого комітету, а також самого Роскомнадзора.

Але, як заявили в уряді, це пов'язано не з обмеженням швидкості роботи соцмережі, а з неполадками обладнання «Ростелекома».

При цьому прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що проблем з доступом немає.

Реакція Twitter

У Twitter заявили, що компанія «глибоко стурбована спробами заблокувати і обмежити публічне спілкування в інтернеті». «Нам відомо, що робота Twitter рішуче і без розбору сповільнюється в Росії через побоювання з приводу видалення контенту», — пише компанія у заяві, яке цитує Reuters.

Компанія Twitter заперечує, що платформу можуть використовувати для пропаганди незаконних дій. Власники соцмережі запевняють: «ми продовжуємо виступати за відкритий інтернет у всьому світі».

У Twitter підкреслили, що у соцмережі заборонено пропагувати чи заохочувати самогубство та заподіяння собі шкоди, а також протиправну поведінку — таку, як купівля чи продаж наркотиків.

У 2018 році «Роскомнадзор» намагався заблокувати іншу соцмережу — Telegram. Постраждали сотні сайтів. Причиною блокування стала відмова месенджера передати ФСБ ключі шифрування листування користувачів.

Парламент РФ дозволив блокувати Facebook, Youtube і Twitter «за дискримінацію російських ЗМІ»